Yıllara Göre Karşılaştırmalı Tablo ile Giyim Yardımı Hesaplama

Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
Merhaba Arkadaşlar, ekli dosyada İşçilere belirli periyotlarda verilecek giyecek listesi var 2021 yılı ve 2022 yılında hakkettikleri miktarlar tabloda mevcut biz bu geçmiş iki yıla bakarak 2023 de hakkettiği miktarı bulmak istiyoruz, bazı giyecekler yıllık bazıları 2 yıllık bazıları 3 yıllık periyotlarda unvana göre verilmektedir. Benim isteyip yapamadığım format ise; unvana göre Kullanım süresinde 1 yıl yazıyorsa her yıl alsın, unvana göre kullanım süresinde 2 yıl yazıyorsa geçen yıl almadıysa 2. yılda alsın, 3 yıl almadıysa 3. yıl alsın gibi, bu konuda yardımcı olursanız sevinirim, yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
22 Ekim 2017
Mesajlar
4,662
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Bir kaç tane soru soracağım
  • Dosyanızdaki Liste sayfasında 20 çeşit, yılların olduğu sayfalarda 27 çeşit ürün var. Düzeltecek misiniz?
  • 2023 yılını hesapladık ve 1 tane Önlük verilsin bulduk diyelim. Ama 2023 yılında siz personele önlük vermediniz bir şekilde. 2024 yılında bu dosyayı kullanacaksanız 2023 yılında almış gözükecek. Bu kısım mantıksız geldi.
  • Makroyla mı formülle mi çözüm istiyorsunuz? Ben kıyafet sayısı ve personel sayısı yani tablolarınız formatı her sene değişebileceği için Makro öneririm.
 
Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
Merhaba öncelikle teşekkür ederim. liste ve yıllar sayfasındaki veriler tutarsız olmasının nedeni listede olmayan bazı ürünlerin yöneticinin izni dahilinde ayrıca verilmesinden kaynaklanıyordu. dosyayı güncelleyerek ihtimal dahilinde olan tüm giyecekleri listeye ekledim. benim istediğim sadece liste sayfasındaki verilere bakarak unvanına göre ve adetine göre üç yıllık bir tablo oluşturmak, liste sayfasında açıklama yazdım bu yönde yardımcı olursanız sevinirim.düzenleme yapmam gerekirse makro bilgim yok formül bilgim ise sınırlı her türlü yardım kabulümdür :))
 

Ekli dosyalar

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
22 Ekim 2017
Mesajlar
4,662
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Yazdığınız açıklamaları mantık ve excel çerçevesinde anlayamadım.

Bu işlemi kurallar çerçevesinde otomatik yapabilmek (formül ya da makro)
Liste sayfanız şunları tanımlamalı
1. Hangi görevdekiler hangi kıyafetler verilecek.
2. Kıyafetler hangi sıklıkta verilecek (hak ediş)
3. Kıyafet hangi miktarda verilecek.

Bunun akabinde 2021 yılını başlangıç kabul edip doldurun diyorsunuz.
ama açıklamalarınız başka söylüyor.
2022 YILI SAYFASINDA KULLANIM SÜRESİ 2 YILDA BİR OLAN ÜRÜNLERİ 2021 DE ALAMADIĞI İÇİN 2022 DE ALSIN VE İLGİLİ HÜCREYE YAZSIN
2021 de alamadığı diye bir durum yok.
Excel zaten hak ediyorsa 2021 de hak edilen miktarı verecektir.
Excel ancak şunu yapar.
Kıyafet 1 yılda bir veriliyorsa her yıla ilgili kıyafeti verir. Hem de belirttiğiniz adet kadar
Kıyafet 2 yılda bir veriliyorsa bu işlemi 2 yılda bir yapar, 3 yılda bir veriliyorsa her 3 yılda bir yapar.

Yukarıdaki kırmızı satırı yazdığınız anda ben şunu anlarım.
Excel hesaplasın ama ben manipüle edip vermemiş olabilirim.
Ya da eleman 2022 de iş başı yapmış olabilir.
Bu durumda 2 yılda bir vermem gereken kıyafeti 2021 de vermediğim ya da eksik verdiğim personele 2022 de verebilirim.

Siz sorununuzu eksik tanımlıyor ama çözüm bekliyorsunuz.
Sizin şu excel sayfalarına ya da tablolarına ihtiyacınız var.
1. Görev-Kıyafet-Hakediş tablosu
2. Personel Listesi (Adı-İş başı tarihi-Görevi-Cinsiyeti) (Erkek ve kadına farklı verilecek kıyafetler için gerekli)
3. Her yıl için Dağıtılmış Kıyafet Listeleri (Adı - Görevi - Cinsiyeti - Kıyafet Türü - Kıyafet Miktarı)

Bu 3 listeniz varsa excel size bir sonraki yıl için mevcut personel listenize uygun olarak hak ediş listesini çıkartır.

Bunlarda hemfikir değilsek konu beni aşar.
 
Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
Ömer Faruk Hocam dedikleriniz doğru ben yanlış ifade etmiş olabilirim.
Kıyafet 1 yılda bir veriliyorsa her yıla ilgili kıyafeti verir. Hem de belirttiğiniz adet kadar
Kıyafet 2 yılda bir veriliyorsa bu işlemi 2 yılda bir yapar, 3 yılda bir veriliyorsa her 3 yılda bir yapar.
bu yazdığınız şekilde olması gerekiyor, ben istediklerinizi yapmaya çalıştım.
1.Her ürüne bir kod numarası atadım
2.kaç yılda bir verileceğini yazdım
3.Hakediş sürelerini yazdım
4.Hangi Unvana hangi giyim kodlu giyecek yılda kaç kez verilecek tablosu hazırladım ama istediğiniz gibi oldu mu bilmiyorum.
5.Tablodaki verilerin sırasını düzenledim.
personellerin hepsi en az 10 yıldır çalıştığı için başlama tarihlerini yazmadım, cinsiyeti de önemli değil.
Yine de bu verilerle istediğimiz sonuç olmaycaksa canınız sağolsun teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
Yazdığınız açıklamaları mantık ve excel çerçevesinde anlayamadım.

Bu işlemi kurallar çerçevesinde otomatik yapabilmek (formül ya da makro)
Liste sayfanız şunları tanımlamalı
1. Hangi görevdekiler hangi kıyafetler verilecek.
2. Kıyafetler hangi sıklıkta verilecek (hak ediş)
3. Kıyafet hangi miktarda verilecek.

Bunun akabinde 2021 yılını başlangıç kabul edip doldurun diyorsunuz.
ama açıklamalarınız başka söylüyor.
2022 YILI SAYFASINDA KULLANIM SÜRESİ 2 YILDA BİR OLAN ÜRÜNLERİ 2021 DE ALAMADIĞI İÇİN 2022 DE ALSIN VE İLGİLİ HÜCREYE YAZSIN
2021 de alamadığı diye bir durum yok.
Excel zaten hak ediyorsa 2021 de hak edilen miktarı verecektir.
Excel ancak şunu yapar.
Kıyafet 1 yılda bir veriliyorsa her yıla ilgili kıyafeti verir. Hem de belirttiğiniz adet kadar
Kıyafet 2 yılda bir veriliyorsa bu işlemi 2 yılda bir yapar, 3 yılda bir veriliyorsa her 3 yılda bir yapar.

Yukarıdaki kırmızı satırı yazdığınız anda ben şunu anlarım.
Excel hesaplasın ama ben manipüle edip vermemiş olabilirim.
Ya da eleman 2022 de iş başı yapmış olabilir.
Bu durumda 2 yılda bir vermem gereken kıyafeti 2021 de vermediğim ya da eksik verdiğim personele 2022 de verebilirim.

Siz sorununuzu eksik tanımlıyor ama çözüm bekliyorsunuz.
Sizin şu excel sayfalarına ya da tablolarına ihtiyacınız var.
1. Görev-Kıyafet-Hakediş tablosu
2. Personel Listesi (Adı-İş başı tarihi-Görevi-Cinsiyeti) (Erkek ve kadına farklı verilecek kıyafetler için gerekli)
3. Her yıl için Dağıtılmış Kıyafet Listeleri (Adı - Görevi - Cinsiyeti - Kıyafet Türü - Kıyafet Miktarı)

Bu 3 listeniz varsa excel size bir sonraki yıl için mevcut personel listenize uygun olarak hak ediş listesini çıkartır.

Bunlarda hemfikir değilsek konu beni aşar.
Hocam son yazdıklarıma göre değerlendirebilirseniz çok teşekkür ederim.
 

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
22 Ekim 2017
Mesajlar
4,662
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
6 ayda bir verilecekleri nasıl kontrol edeceğiz?
 

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
22 Ekim 2017
Mesajlar
4,662
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Ben bir dosya hazırladım.
Sıfırdan
Önce dosyayı inceleyin. Nasıl kullanacağınızı anlamaya çalışın.

Liste sayfasındaki tablo göreve göre elbise tablonuz
Elbise fiyatları, personel listesi, görev listesi vs DATA sayfasında
Sonuçları irdeleyin. hata varsa düzeltiriz.

ÖZET sayfasında
A1 den yılı, minimum 2020 maksimum da en son veri girdiğiniz (Verilen Listesine) tarihten bir sonraki yıla kadar.
A2 den Planlanan ya da Gerçekleşen durumu görebilirsiniz.

Bu iki hücrenin herhangi birinde değişiklik yapınca kodlar çalışacak..

Dosya bira daha güzelleştirilebilir. Şimdilik böyle bıraktım.
 

Ekli dosyalar

Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
Ben bir dosya hazırladım.
Sıfırdan
Önce dosyayı inceleyin. Nasıl kullanacağınızı anlamaya çalışın.

Liste sayfasındaki tablo göreve göre elbise tablonuz
Elbise fiyatları, personel listesi, görev listesi vs DATA sayfasında
Sonuçları irdeleyin. hata varsa düzeltiriz.

ÖZET sayfasında
A1 den yılı, minimum 2020 maksimum da en son veri girdiğiniz (Verilen Listesine) tarihten bir sonraki yıla kadar.
A2 den Planlanan ya da Gerçekleşen durumu görebilirsiniz.

Bu iki hücrenin herhangi birinde değişiklik yapınca kodlar çalışacak..

Dosya bira daha güzelleştirilebilir. Şimdilik böyle bıraktım.
çok teşekkür ederim inceleyip bilgi vereceğim.
 
Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
çok teşekkür ederim inceleyip bilgi vereceğim.
Hocam öncelikle teşekkür ederim, çalışma için emek vermişsiniz,
Anladığım kadarı ile geçmiş yıllara bakarak kişinin bulunduğumuz yılda ne alacağını otomatik hesaplatmak verilenler sayfasına son 3 yıllık veriler girilmiş, biz 2023 yılına geldiğimizde kişilere ne vereceksek özet sayfasında yılı ve planlananı seçtiğimizde geçmiş yıllara bakarak kişinin alması gerekenleri otomatik hesaplayıp tabloya getirecek eğer dosya 2023 yılı için verilenler sayfasına teker teker veri girmeden 2023 yılını hesaplıyorsa sorun yok, ama heryıl verilenler sayfasına verileri girmek zorundamıyız.
eğer veriler otomatik hesaplanıyorsa yılı ve planlananı seçtiğimizde veriler eksik geliyor, mesela 2023 yılını ve planlananı seçtiğimde bütün unvanlar iş ayakkabısını her yıl alma hakkı varken bazılarına hesaplıyor bazılarına hesaplamıyor. yine yazlık iş elbisesini güvenlik görevlileri haricinde tüm unvanlar alacakken bir kaç tanesine hesaplıyor gerisine hesaplamıyor.
bir de planlanan tablosundakiler kişilere verildiği zaman verilenleri aktar deyince verilenler tablosuna otomatik işleyebilir mi yoksa verilenler tablosuna teker teker verileri girecek miyiz?
 

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
22 Ekim 2017
Mesajlar
4,662
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Hocam öncelikle teşekkür ederim, çalışma için emek vermişsiniz,
Evet 2 gündür fırsat buldukça bu sorudan başka soruya bakmadım. Konu ilgimi çektiği için.

ama heryıl verilenler sayfasına verileri girmek zorunda mıyız.
Siz planları eksiksiz olarak uygulayacaksınız VERİLENLER listesine elbette gerek yok. Bu beni de rahatlatır.
Ancak işten çıkan olur, işe giren olur, görevi değişen olur, ilave kıyafet hükmü girer vs. Bu sebeple ben verilenlerin listeye eklenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Hatalı hesapta haklısınız.
Kodlarda aşağıdaki kısmı bulun. If Split ile başlayan satırın sonundaki * yerine - yazmanız yeterli
For i = 2 To UBound(ArrElbise, 2)
xPeriot = 0
If Split(ArrElbise(3, i), " ")(1) = "yıl" Then xPeriot = Split(ArrElbise(3, i), " ")(0) - 1
DictElbise.Add Mid(ArrElbise(1, i), 3, Len(ArrElbise(1, i))), ArrElbise(2, i) & "/" & ArrElbise(3, i) & "/" & xPeriot
Next i

verilenleri aktar deyince verilenler tablosuna otomatik işleyebilir mi

Elbette mümkün. Ama bu bana mantıklı gelmedi. Zira kışlık montu kıştan önce vereceksiniz. Siz kışlık elbiseyi vermeden işten eleman çıkar ya da işe yeni eleman giyerse dağıtım listeniz yanlış işlenmiş olacaktır.
Yok yine de aktar derseniz yapması kolay. Bir kez daha düşünün.
 
Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
Hocam öncelikle teşekkür ederim, çalışma için emek vermişsiniz,
Evet 2 gündür fırsat buldukça bu sorudan başka soruya bakmadım. Konu ilgimi çektiği için.

ama heryıl verilenler sayfasına verileri girmek zorunda mıyız.
Siz planları eksiksiz olarak uygulayacaksınız VERİLENLER listesine elbette gerek yok. Bu beni de rahatlatır.
Ancak işten çıkan olur, işe giren olur, görevi değişen olur, ilave kıyafet hükmü girer vs. Bu sebeple ben verilenlerin listeye eklenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Hatalı hesapta haklısınız.
Kodlarda aşağıdaki kısmı bulun. If Split ile başlayan satırın sonundaki * yerine - yazmanız yeterli
For i = 2 To UBound(ArrElbise, 2)
xPeriot = 0
If Split(ArrElbise(3, i), " ")(1) = "yıl" Then xPeriot = Split(ArrElbise(3, i), " ")(0) - 1
DictElbise.Add Mid(ArrElbise(1, i), 3, Len(ArrElbise(1, i))), ArrElbise(2, i) & "/" & ArrElbise(3, i) & "/" & xPeriot
Next i

verilenleri aktar deyince verilenler tablosuna otomatik işleyebilir mi

Elbette mümkün. Ama bu bana mantıklı gelmedi. Zira kışlık montu kıştan önce vereceksiniz. Siz kışlık elbiseyi vermeden işten eleman çıkar ya da işe yeni eleman giyerse dağıtım listeniz yanlış işlenmiş olacaktır.
Yok yine de aktar derseniz yapması kolay. Bir kez daha düşünün.
Tamam Hocam, teşekkür ederim. Hakkınızı helal ediniz.
 
Katılım
24 Aralık 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-08-2023
verilenleri aktar deyince verilenler tablosuna otomatik işleyebilir mi
Elbette mümkün. Ama bu bana mantıklı gelmedi. Zira kışlık montu kıştan önce vereceksiniz. Siz kışlık elbiseyi vermeden işten eleman çıkar ya da işe yeni eleman giyerse dağıtım listeniz yanlış işlenmiş olacaktır.
Yok yine de aktar derseniz yapması kolay. Bir kez daha düşünün.
yinede aktarma işini yaparsanız, memnun olurum.
 

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
22 Ekim 2017
Mesajlar
4,662
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Bu listeyi ben ilk dosyanızdan verilenleri listesi için suni olarak ürettim.
Bunu veri olarak kullanıyorum.
Hesaplamalarda bu listeye müdahale etmiyorum.
 
Üst