Listeye Göre Otomatik Veri

Katılım
5 Ocak 2021
Mesajlar
56
Excel Vers. ve Dili
2010 ve Türkçe

Değerli üstadlar merhaba.
Öncelikle çok şey istediğimin farkındayım fakat bu işin içinde de çıkmam gerekiyor. O nedenle herkese emeği için şimdiden teşekkür ederim.

Ekteki linkte paylaşmış olduğum dosyada;

"Veri Girişi" sayfasında haftalık ders dağılımı işlemini gerçekleştireceğim. 1. satırda hücrenin yanında açılır liste mevcut, bu listeden öğretmenleri seçiyorum ve o öğretmen ile derse girecek öğrencilerin hepsini haftanın günlerine yerleştiriyorum. başlama saatleri ve kaç saat ders alacaklarını yazıyorum.
İstediğime gelince;
"Öğrenciler" sayfasında bulunan bazı öğrencilerin ders saatleri sabit ve bu sabit verilerin girişinin birazını örnek olarak yazdım.
"Veri Girişi" sayfasında açılır listeden hangi öğretmeni seçmişsem, O öğretmen ile dersi olan öğrencilerin, ders başlama saatini ve kaç saat ders alacağını, Haftanın hangi gününde ise o güne yazmasını istiyorum.

Örnek;
Musa Öğüt öğretmeni seçtim, Öğrenciler sayfasından Musa Öğüt ile A.Şamil Babayiğit'in pazartesi günü saat 08:10 başlayan 2 saat dersi var. Ozaman "Veri Girişi" sayfasının A.Şamil Babayiğit adlı öğrencinin satırındaki pazartesi sütununa 08:10 ve 2 verisini otomatik getirmeli.
Tabiki Musa Öğüt ile diğer dersi olan öğrencilerinin derselerini de aynı şekilde.

Bu veriler girilince haftanın kalan gün ve saatlerine diğer öğrencilerin ders zamanlarını ayarlayacağız. amaç bu.

Not : Öğrenci isimleri 4-5 haftada bir değişir ama 250 öğrenciyi geçmez mevcudumuz. Yani A4 - A253 Arasında öğrenci isim listesi mevcut kabul edebiliriz.
: Öğretmen listesi yine 6-8 haftada bir değişebilir ama 50 öğretmeni geçmez mevcudumuz. Yani A4 - A53 Arasında öğretmen isim listesi mevcut kabul edebiliriz.
: Paylaştığım dosyanın süresi 31.01.2024 saat 01:50 den itibaren 1 Haftadır. daha sonra ulaşılmaz olacak.

Tekrar teşekkürler.
 
Katılım
5 Ocak 2021
Mesajlar
56
Excel Vers. ve Dili
2010 ve Türkçe
Merhaba;
Eki deneyin.
İyi çalışmalar.

Not: Öğretmenler ve Öğrenciler sayfalarında İsimleri değiştirdim. siz tekrar A sütunundaki isimleri yerleştirin.

Link:
https://s6.dosya.tc/server18/o2356u/Cetin_Celik-Calima_001.zip.html
muygun selamlar.
mükemmel bir kod yazım işi gerçekleştirmişsiniz. imkanı yok başaramazdım ve başarmak içinde 1-2 yıl sıkı bir excel kodlama çalışmam gerekirmiş. Elinize sağlık.
Üstadım küçük bir sorun var lakin.
Ben "Veri Girişi" sayfasına "Öğrenciler" sayfasındaki sabit verilerin gelmesini istedim çünkü A1 hücresinden (Açılır listeden) öğretmen adını seçince o öğretmen ile sabit dersleri olan öğrencilerin verilerini her hafta tekrar tekrar yazmak zorunda kalmayalım istedim. Seçili hoca haricindekileri temizle butonu ile bu işi çözmüşsünüz ve bana yeni veri girme şansı vermişsiniz. Fakat şuan "Ahmet Atakan" sayfasındaki "Öğrenci sayfasına getir" butonu istediğimi yanlış yapıyor. Burada olması gereken şu;

Öğrenciler içinden listenin başındaki öğrenciyi örnek alalım. "A. Şamil Babayiğit" isimli bir öğrencimiz. bu öğrencinin sabit verisinde Pazartesi'den Pazar'a kadar hergün dersi var ama sadece yazdığım saatlerdeki dersleri. Şimdi ben "Veri Girişi" Sayfasında "Musa Özet" öğretmeni seçersem A. Şamil Babayiğit öğrencinin perşembe günü 08:10 da başlayan dersi var olduğunu görüyorum, diğer günlerine Musa Özet öğretmene ders yazabilirm. çünkü perşembe harici Musa Özet ile dersi yok ama diğer günlerine ders yazarken dikkat etmem gerek konu diğer öğretmenler ile ders saatinin çakışmaması.
bu da şu sonucu çıkarıyor.

Örnektir; A. Şamil Babayiğit ders programı.
Pazartesi : Musa Özet, 08:10, 2 Saat - Ahmet Başpınar, 09:40, 2 Saat - Selime Dönek, 11:20, 2 Saat
bu şekilde Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartes ve Pazar günlerini yerleştirmiş oluyoruz. Yani pazartesi öğlene kadar 3 farklı hocadan ders aldı. (3 Satır veri oldu.) Salı 4 hocadan, Çarşamba 2 hocadan, Perşembe 7 hocadan, Cuma 4 Hocadan, Cumartesi, 6 Hocadan ve Pazar 2 hocadan ders alırsa, A. Şamil Babayiğit'in haftalık ders programı 7 satırdan oluşur.

Ben her hafta "Veri Girişi" sayfasından bir öğretmen adı seçip o öğretmen ile dersleri olan öğrencilerin isminin karşısına dersin başlama saatini ve kaç ders (saat) olacağını yazıyorum. Verileri kaydet butonuna (böyle bir buton olduğunu varsayalım) bastığımda, Hangi öğrenci isminin satırında veri varsa o öğrencinin adına sahip sayfanın, aynı günlerine veriyi yazmasını istiyorum. Bu işlemi öğretmen adını değişirip tekrar tekrar yapıyorum. tüm öğretmenler bitene kadar. böylece öğretmenlerin ve öğrencilerin ders programları kusursuz olarak çıkmış olacak.
Veri yazma biçimi şöyle ; Önce saat, Sonra öğretmen ismi bu iki veri birleşip tek hücrede (Örneğin : 08:10 - Musa Özet) aldığı ders saati yandaki hücrede. Yani Öğrenci adlarına sahip sayfalara aktarılan veriyi hiçbir zaman silmeyecek ki, hem arşivim oluşacak hemde bir hata olmaı durumunda geçmişi kontrol edebileceğim.

Biliyorum Öğrenci adlarına sahip sayfada düzensiz bir haftalık ders programı oluşacak ama ben o verileri sıralatır ve düzenli hale dönüştürürüm.

Üstadım dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, Sizden ricam bir öğrencinin ders programını hayal etmeniz. Burada ders adları (Matematik - Fizik - Kimya .........) yerine ders başlama saati ve Öğretmen adı yazıyor sadece. ders saatleri ise öğretmenin kazancını hesaplayabilmek için.

Tekrar teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

muygun

Özel Üye
Katılım
6 Temmuz 2004
Mesajlar
9,171
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Bence yönteminiz yanlış gibi...
Ders Programlarında;
Gün,Saat,Derslik,Sınıf bilgilerinin aynı tabloda olduğu bir tablo kullanmanız gerekir ki çakışma olmasın.
Aynı gün, Aynı saat, Aynı derslikte 1 sınıf olur(yada öğrenci)
Aynı gün, Aynı saatte bir hoca bir tek yerde olur. (klonlanmayacağı için iki yerde olamaz)
Öğrenci de Aynı gün, Aynı saatte bir derslikte olur.
Bu açıklamalar ışığında bir prototip yaptım.
İnceleyin ve deneyin.
İyi çalışmalar.

Link:
https://s6.dosya.tc/server18/4o8nai/Cetin_Celik-Ders_dagilim_programi.zip.html
 

Ekli dosyalar

Katılım
5 Ocak 2021
Mesajlar
56
Excel Vers. ve Dili
2010 ve Türkçe
Muygun merhaba emeğiniz için çok teşekkür ederim. Kodlarınızı bir şekilde modifiye etmeyi başardım. Yeni projenizide incelemedim henüz. Ama mükemmel olduğuna eminim. Sizinle telefonda görüşmeyi çok isterdim. Nedeni ise bu proje. Burada proje çok farklı olduğu için açıklayamıyorum. Bu bir iş fikri ve kopyalanma ihtimaline karşı açıklama yapamam ama şunu bilmenizi isterim. Gerçekten harika bir excel dostusunuz. Tekrar tekrar teşekkürler. Allah işlerinizi yolunda, gücünüzü yerinde eylesin.
 
Üst