Soru Acces kafamı karıştırdı

Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2010 excel
arkadaşlar herkese merhaba. kısa ve hızlı giriş yapayım zamanınızı ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim hakkınızı helal edin.
ben bir proje yaptım vba.
vba userfom tek bir dosya içinde veri tabanı yok sadece program çılışıyor.
bu userformda
5 adet dükkanın hünlük hesap işlemleri yapılıyor.
her dükkanın hesap işlemlerinin kayıtları her birine ait ayrı bir excel dosyasında tarihe göre sırayla arşivkeniyor gün sonunda. aynı zamanda merkez depo içinde bir ayrı dosya var bu user formdan herkes depodakı ürünleri görüyor sipariş veriyor
stok giriş çıkışlarıda yapıyor.
şimdi
5 dosya var 5 dükkanı kayıt ediyor tarihlere göre her geçen gün bilgi çoğalıyor
6cı dosya var depo stok giriş çıkış siparişler faturalar gibi bilgileri barındırıyor.
bu dosyalar hepsi bir birine entegre durumunda ağ üzerinden kısa yol atarak bütün şubelerin bilgikere ulaşmasını sağlıyorum
çok amatörce biliyorum ama sistemi kuralı 1 ay oldu ve boyle işlerle ilgili hiçbirşey bilmeden yola başlayıpta yaptım.
sorum şu bu kadar dosya bağlantısı kurmaktansa tek bir acces veritabanı kursam içine butun şubeleri depo stokları veri bilgileri ıvır zıvırları atsam dahamı avantajlı olurum userfom vba daha hızlımı çalışır.
çünkü şimdiden bir örnek vereyim
mesela şube 2 giriyor geçmiş günlük kayıta tarih yazıyor bundan 1 ay öncesini ve tarihi yazana kadar textboxa herr tıklayışta her tarih rakamında süzme yapıyor her süzme, rakam, hark için userform arşivin olduğu dosyayı arka planda açıyor kapatıyor aynı zamanda buluyor bilgileri çekiyor. bilgi dediğimde iki üç satır değil 1 satır roplam ama 89 sütun toplamda hepsini belirlenmiş textboxlara aktarıp gösteriyor.
hatam nerede.
fazla karıştırmadan nasıl toparlarım
bu kadar emek boşunamıydı
sıfırdanmı başlamam lazım
acces veri tabanı olursa dahamı hızlı veri alış verişi yapılır
ve yapmak zorundayım derseniz hangi mantıkla ilerlemem lazım daha hızlı çalışması ve bidaha geri gelip düzenleme yapmamam için.
sıralamar nedir. bu bilgilere ihtiyaç duyuyorum
SABRINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM HAKKINIZI HELAL EDİN iki aydır bu proje üzerinde çalışıyorum ve veri tabanı denen şeyi en düşüğü accesi bike göz ardı edip excel dosyalarını arşiv data olarak karar verip yapmam beni şuan deli ediyor