Açıklama' ya TC no ekleme

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2016 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25-10-2025
Hocalarım merhaba; formda çok güzel açıklama ekleme örnekleri var ancak benim aradığım şekil bir örnek yada uygulama bulmadım. Bir çalışma kitabında A sütunun da isim soy isim B sütununda TC no olduğunu varsayalım; aynı çalışma kitabının 2. sayfasında veya başka bir çalışma kitabında kişinin isim soyismini girdiğimde otomatik TC si açıklama olarak eklenebilir mi? Mükerrer isim var ise de satır sıralamasından ilgili TC yi alabilmeli, İsim soyisimlerin bulunduğu sayfa standart bir tablo iken (isim soysim A sütununda TC B sütununda) açıklama yazılacak sayfa da isim soy isim her hangi bir hücreye yazılabilir standart bir tablo değil.
hayırlı günler dinler diliyorum

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Merhaba,
Altın üyesiniz, neden örnek bir dosya eklemiyorsunuz?

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Hocalarım merhaba; formda çok güzel açıklama ekleme örnekleri var ancak benim aradığım şekil bir örnek yada uygulama bulmadım. Bir çalışma kitabında A sütunun da isim soy isim B sütununda TC no olduğunu varsayalım; aynı çalışma kitabının 2. sayfasında veya başka bir çalışma kitabında kişinin isim soyismini girdiğimde otomatik TC si açıklama olarak eklenebilir mi? Mükerrer isim var ise de satır sıralamasından ilgili TC yi alabilmeli, İsim soyisimlerin bulunduğu sayfa standart bir tablo iken (isim soysim A sütununda TC B sütununda) açıklama yazılacak sayfa da isim soy isim her hangi bir hücreye yazılabilir standart bir tablo değil.
hayırlı günler dinler diliyorum
istediğiniz kod. hangi sayfalarda yorum eklenecekse o sayfanon kod bölümüne yazınız.
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim kontrolSayfasi As Worksheet
    Dim adSoyad As String
    Dim sonSatir As Long
    Dim i As Long
    Dim bulunanSay As Long

' Kayıtların olduğu sayfanın adı
    Set kontrolSayfasi = ThisWorkbook.Sheets("Sayfa1") ' Gerekirse burayı değiştirin

' Sadece tek hücrede işlem yapılmasını sağla
    If Target.Cells.Count > 1 Then Exit Sub

adSoyad = Trim(Target.Value)
    If adSoyad = "" Then Exit Sub

Application.EnableEvents = False

' Eski yorum varsa sil
    On Error Resume Next
    Target.Comment.Delete
    On Error GoTo 0

' A sütununda eşleşen ad soyadı bul
    sonSatir = kontrolSayfasi.Cells(kontrolSayfasi.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
    bulunanSay = 0

For i = 2 To sonSatir ' 2. satırdan başlıyoruz çünkü ilk satır genelde başlıktır
        If Trim(kontrolSayfasi.Cells(i, 1).Value) = adSoyad Then
            bulunanSay = bulunanSay + 1
            ' İlk eşleşmeyi kullan
            If bulunanSay = 1 Then
                Target.AddComment Text:="TC: " & kontrolSayfasi.Cells(i, 2).Value
                Exit For
            End If
        End If
    Next i

If bulunanSay = 0 Then
        Target.AddComment Text:="TC bulunamadı"
    End If

Application.EnableEvents = True
End Sub

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2016 Türkçe
25-10-2025
volki hocam emeğinize sağlık hemen deneyeceğim. Necdet hocam çok basit bir tablo olarak düşündüğüm için örnek çalışma eklemedim kusura kalmayın

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2016 Türkçe
25-10-2025
Necdet hocam haklı basitte olsa tablo ek lazımmış. Volki hocam ekledim kodları tc yok şeklinde açıklama ekledi örnek tablo ekte büyük ihtimal yanlış uyarlama yaptım. ekte RET sayfasına isim yazdığım da GÜNCEL sayfasının B sütununda bulunan isimle eşleşip C sütununda ki Tc noyu yoruma eklemesini istiyorum. Hakkınızı helal edin ilk başta ekleseydim çalışmayı daha güzel olurdu. Bu çalışma da RET ve Güncel Sayfaları aynı kitapta ama gerçekte farklı kitaplardalar farklı kitaptan çekmesi zor olur sanırım o nedenle güncel sayfasını manuel buraya ekler öyle çalışırım

Ekli dosyalar

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2016 Türkçe
25-10-2025

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2016 Türkçe