• DİKKAT

    DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Aynı satırdaki x'leri saydırma ve üst hücredeki rakamı bu sayıya bölme işlemi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan A_day
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Katılım
21 Ocak 2008
Mesajlar
349
Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Ekte küçük bir örneğini gördüğünüz tabloda, A, B, C ve D kodlu ürünlerin, günlük imalat kapasiteleri altlarındaki hücrelerde yazmakta.

Benim tabloda yapmaya çalıştığım ama bir türlü beceremediğim şey şu; örneğin [C9] hücresinde formülünü elle yazdığım işi, excelin otomatik olarak hesaplamasını istiyorum.

[C9] hücresine yazmaya çalıştığım formül şunu yapabilmeli;

* [D9:G9] aralığında kaç adet "x" olduğunu saymalı,
* Sonra da bu "x"lerin üstünde, 4 nolu satırda yer alan rakamları, ayrı ayrı "x"in adedine bölmeli ve toplamlarını almalı. Ardından da bu toplamı yine "x"in sayısına bölmeli.

Bu işlemi, ben x'in yerlerini değiştirmem halinde [C9] hücresindeki formül otomatik olarak hesaplayabilmeli.

3'lü imalatlar için de aynı mantık geçerli...

Bu işlemi yatayara fonksiyonu ile yapmayı denedim ama maalesef başarılı olamadım...

 
EĞERSAY' ı denediniz mi?
 
=(($E$4/COUNTIF(D9:G9;"X"))+($F$4/COUNTIF(D9:G9;"X")+($G$4/COUNTIF(D9:G9;"X")+($D$4/COUNTIF(D9:G9;"X")))))/COUNTIF(D9:G9;"X")

Türkçe

=(($E$4/EĞERSAY(D9:G9;"X"))+($F$4/EĞERSAY(D9:G9;"X")+($G$4/EĞERSAY(D9:G9;"X")+($D$4/EĞERSAY(D9:G9;"X")))))/EĞERSAY(D9:G9;"X")
 
@Trilenium ilginize teşekkürler ediyorum. Yazmış olduğunuz formül, [D9] hücresinde 118 hesaplamalı ama 378 hesaplıyor. Belki de ben ne istediğimi tam anlatamadım.

Yine de formülünüz bana ışık tuttu ve doğru formülü sizin formülünüzden esinlenerek yazmayı başardım. Satırlardaki x'lerin yerleri ve sayılarıyla oynadığımda doğru sonuçlar alıyorum.

Tekrar ilginize teşkkür ediyorum, sağolun...

=TOPLA.ÇARPIM((D9:G9="x")*($D$4:$G$4/EĞERSAY(D9:G9,"x"))/EĞERSAY(D9:G9,"x"))
 
Son düzenleme:
Geri
Üst