Bir hücredeki verileri biçimleriyle birlikte başka bir hücreye nasıl bağlarım?

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
HÜcre İÇİne Resİm Kopyalama!

Arkadaşlar, bir test programı hazırlıyorum. Fakat bir kaç engelle karşılaştım. Sorunlardan birini başka bir konu başlığı altında belirttim. Ama henüz cevap alamadım. Diğer bir sorunum ise resim kopyalama. Hazırladığım test programına metin girişi yaptığımda bir sorun olmuyor. Sözel dersler için uygun;fakat matematik derslerinde resimlerin kopyalanması gerekiyor. Benim programımın temelini birbirine bağlı hücreler oluşturduğu için, resmin sayfaya yapışması işime yaramıyor. Resim, aynen bir karakter gibi hücrenin içine kopyalanabilirse sorunum çözülüyor. Kısaca resmi hücrenin içine nasıl kopyalarız. Bir zahmet örnek dosyada gösterirseniz sevinirim. inşallah buna cevap bulurum...

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
Aynı konu ile ilgili 5 farklı başlık açmışsınız.Aynı konu ile ilgili defalarca başlık açmayınız.

Not: Konuları birleştirdim.Bundan sonra dikkat edeceğinizi düşünüyorum.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003, 2007, 2010 (TR)
Arkadaşlar, bir test programı hazırlıyorum. Fakat bir kaç engelle karşılaştım. Sorunlardan birini başka bir konu başlığı altında belirttim. Ama henüz cevap alamadım. Diğer bir sorunum ise resim kopyalama. Hazırladığım test programına metin girişi yaptığımda bir sorun olmuyor. Sözel dersler için uygun;fakat matematik derslerinde resimlerin kopyalanması gerekiyor. Benim programımın temelini birbirine bağlı hücreler oluşturduğu için, resmin sayfaya yapışması işime yaramıyor. Resim, aynen bir karakter gibi hücrenin içine kopyalanabilirse sorunum çözülüyor. Kısaca resmi hücrenin içine nasıl kopyalarız. Bir zahmet örnek dosyada gösterirseniz sevinirim. inşallah buna cevap bulurum...
Eğer bahsettiğiniz şey, hücreye yazdığınız örneğin "A" harfinden sonra bir resim koymak ve sonra harflere devam etmekse, amacınızı gerçekleştirecek şekilde yapılamaz.

Çünkü, formülleyeceğiniz hücre içeriği, sadece yazıtipi fontlarını kabul eder.

Resimler, bazı illuzyonlarla ilave edilebilir ama sizin de denediğiniz gibi, sayfa üzerine resim eklemekten farklı bir sonuç ortaya çıkmayacaktır.

Eğer matematik formülleri için hazırlanmış yazı tipi fontları bulabilirseniz, verileri resim olarak değil, font olarak hücreye ekleyebilirsiniz.

NOT : Eğer yanlış hatırlamıyorsam, Excel'in eski versiyonlarında, denklem oluşturucular vardı ... Sanırım Excel 97'deydi ... Şimdilerde ise, muhtemelen bunu parayla satıyorlardır ... Tıpkı harita eklentisinde olduğu gibi ...

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Ali Bey kusura bakmayın...

Ali Bey kusura bakmayın haklısınız... Farklı kategorilerde başlık açayım dedim, ama birbirine karıştı herhalde... Ek dosyayı yeniden yolluyorum, bir çözüm bulabilirseniz, gerçekten memnun olacağım.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
İlgili dosya üzerinde uygulanmıştır.
Evet istediğim bu gibi. Yalnız sadece C sütununu kapsamış. Bunu tüm hücrelere de uygulayabilir miyiz? Bir de bunu nasıl yaptığınızı açıklarsanız çok memnun olurum. Nasıl yaptığınızı anlayamadım.

Son düzenleme:

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Hala cevap bekliyorum. Bilmiyorum çok zor bir soru mu sordum? Uzmanlarımız bu sorunu hemen halleder diye düşünüyordum. Uzman arkadaşlar bir zahmet şu sorunu hallediverin. Kusura bakmayın ama çözüm bulmadan yakanızdan düşmeyeceğim.

Seyit Tiken

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel : 2010
Alt + F11' basın önünüze kod penceresi çıkacak. Eylemi gerçekleştiren ordaki kodtur. "Tüm hücrelere uygulayabilirmiyiz" şeklindeki sorunuz net değildir.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. Biçimlendirilmiş hücrelerde çift tıklayın. Çift tıkladığınız hücreyi aktarmak istediğiniz alanı sorgulayan bir inputbox karşınıza gelecektir. Elle yada mouse yardımıyla hücre adresini belirleyip tamam dediğinizde aktarma işlemi gerçekleşecektir.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. Biçimlendirilmiş hücrelerde çift tıklayın. Çift tıkladığınız hücreyi aktarmak istediğiniz alanı sorgulayan bir inputbox karşınıza gelecektir. Elle yada mouse yardımıyla hücre adresini belirleyip tamam dediğinizde aktarma işlemi gerçekleşecektir.
Hocam eki inceledim. A1'i A9'a gönderdim. Ancak yolladıktan sonra A1'de değişiklik yaptığımda bu değişiklik A9'a yansımadı. Yapmak istediğim programda ana hücrede sürekli değişiklik yapmam gerekiyor. Ve bu değişikliklerin bağladığım hücreye otomatik olarak yansıması gerekiyor.

Seyit Tiken

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel : 2010
Bu şekilde deneyin.
Kod:
Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
On Error Resume Next
s = Application.InputBox("Hücre Adresi Belirleyiniz")
Target.Copy Range(s): Target.Offset(1).Select
End Sub
Hangi hücre kopyalanacaksa üzerini çift tıklayın > çıkan InputBox'a yapıştırılacak hücre adresini yazın(örnek olarak, A20) şeklinde yazıp enterleyin.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Alt + F11' basın önünüze kod penceresi çıkacak. Eylemi gerçekleştiren ordaki kodtur. "Tüm hücrelere uygulayabilirmiyiz" şeklindeki sorunuz net değildir.
Hocam gönderdiğiniz dosyada A sütunundaki değişiklikler C sütununa yansıyor. Örneğin; A1'e girilen değer C1'e, A3'e girilen değer C3'e yansıyor. Ama A1'e değer girdiğimizde bunu G9'a yollayamıyorum. Ayrıca Örneğin; A1'e değeri girdiğimizde değer aynen C1'e yansıyor. Bu yansımadan sonra A1'de yaptığımız değişiklik C1'e yansımıyor. Yani bir defaya mahsus bağlama yapabiliyoruz. Örnek dosyada istediğim daha net anlaşılır sanırım.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Sizin istediğiniz dinamik bir biçim uygulama formülü maalesef excelde böyle bir özellik yok. Ama arkadaşlarımızın önermiş olduğu kamera yöntemi ve kodları kullanarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Ekte her hücre seçiminde A sütunundaki hücrelere formülle bağlanmış diğer hücrelere otomatik olarak biçimler aktarılmaktadır. Belki başka arkadaşlarımız daha uygun çözümler bulabilirler.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Selamlar,

Sizin istediğiniz dinamik bir biçim uygulama formülü maalesef excelde böyle bir özellik yok. Ama arkadaşlarımızın önermiş olduğu kamera yöntemi ve kodları kullanarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Ekte her hücre seçiminde A sütunundaki hücrelere formülle bağlanmış diğer hücrelere otomatik olarak biçimler aktarılmaktadır. Belki başka arkadaşlarımız daha uygun çözümler bulabilirler.
Çok şükür. Korhan hocam Allah razı olsun. Tam istediğim gibi. Şimdi son bir kaç sorum olacak size:
1-Bu işlemi nasıl gerçekleştirdiğinizi aşama aşama açıklar mısınız? Çünkü nasıl olduğunu anlayamadım. Makro konusunda henüz emekleme devresindeyim.
2-A sütunundaki hücrelere kopyala yapıştır yapamadım. Kopyala yapıştır seçeneği neden devreden çıktı, onu geri getirebilir miyiz?
3-Diğer sayfalardan da bu sayfadaki hücrelere aynı şekilde bağ yapabilir miyiz?
4-Sadece karakter biçimlendirmesini alarak bağ yapmamız mümkün mü? Yani dolgu rengini almasın, sadece karakter biçimlerini alsın.
Bir zahmet bunları da hallederseniz çok memnun olurum.

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

1-) İşlemi yapabilmek için boş bir modülde BİÇİM_UYGULA adıyla bir makro oluşturdum. Makro son haliyle şu işlemleri yapıyor.

Üçlü bir döngü yapısı kurdum.
İlk döngü sayfa sayısını kontrol ediyor. (For X = 2 To Sheets.Count)
İkinci döngü verilerin alınacağı ANA_SAYFA daki dolu hücreleri tesbit ediyor.(For Each ALAN In Sheets(1).Cells.SpecialCells(xlCellTypeConstants, 23))
Üçüncü döngü ise formülle bağ oluşturulan diğer sayfalardaki hücreleri kontrol ediyor.(For Each VERİ In Sheets(X).Cells.SpecialCells(xlCellTypeFormulas, 23))

İkinci döngüye alınan hücre adresi ile üçüncü döngüye alınan hücredeki formüldeki hücre adresi karşılaştırılıyor. Eğer sorgu sonucu olumlu ise hücre kopyalama işlemi yapılıyor. Dolgu rengi varsa kaldırılıyor.

2-3-4-) İstediğiniz özellikler ekteki örnek dosyada halledilmiştir.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Selamlar,

1-) İşlemi yapabilmek için boş bir modülde BİÇİM_UYGULA adıyla bir makro oluşturdum. Makro son haliyle şu işlemleri yapıyor.

Üçlü bir döngü yapısı kurdum.
İlk döngü sayfa sayısını kontrol ediyor. (For X = 2 To Sheets.Count)
İkinci döngü verilerin alınacağı ANA_SAYFA daki dolu hücreleri tesbit ediyor.(For Each ALAN In Sheets(1).Cells.SpecialCells(xlCellTypeConstants, 23))
Üçüncü döngü ise formülle bağ oluşturulan diğer sayfalardaki hücreleri kontrol ediyor.(For Each VERİ In Sheets(X).Cells.SpecialCells(xlCellTypeFormulas, 23))

İkinci döngüye alınan hücre adresi ile üçüncü döngüye alınan hücredeki formüldeki hücre adresi karşılaştırılıyor. Eğer sorgu sonucu olumlu ise hücre kopyalama işlemi yapılıyor. Dolgu rengi varsa kaldırılıyor.

2-3-4-) İstediğiniz özellikler ekteki örnek dosyada halledilmiştir.
Vallaha hocam helal olsun. Tebrik ediyorum ve ciddi anlamda teşekkür ediyorum. Bir sene cevap aradım bu soruya, fakat cevap bulamadım. İşin ilginç tarafı bunu sormadığım bilgisayarcı kalmadı. Demek ki her bilenin üstünde bir bilen vardır sözü çok doğruymuş. Her neyse sayın hocam bunu yaptıysan şimdi soracağım soruyu hayli hayli yaparsın... Resim kopyalamayla ilgili. Yeni başlıkta açıyorum, bir zahmet ilgileniver, hocam. Yine örnekle cevaplarsanız sevinirim.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Korhan hocam, gönderdiğiniz dosya harika. İstediğimi tam anlamıyla karşılıyor. Fakat kendim başka bir dosyada aynı makroyu uygulamaya çalıştım, ama hücre bulunamadı şeklinde bir hata mesajı veriyor. Yapmaya çalıştığım dosyayı gönderiyorum. Bir zahmet bakıverin. Nerede hata yapıyorum tespit ederseniz sevinirim. Hocam bir de bağlantılı hücre sayısı arttıkça excell döngü oluştururken epey yavaşlıyor. Bu yavaşlamanın çaresi varmıdır? Beş altı sayfada bağlı hücrelerim var ve bu hücreler 210 numaralı hücreye kadar bağlama yoluyla oluşturulmuş. Bu da çok aşırı yavaş işlem yapmasına sebep oluyor.

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Örnek dosyanızı indirdim hiçbir uyarı vermeden çalıştı. Makronun hızlanması için ThisWorkbook kısmındaki aşağıdaki kodu silip deneyiniz. Bu durumda kod sadece sayfa değişimlerinde çalışacaktır. Buda bir nebze olsun kodun hızlı çalışmasına sebep olacaktır.

Kod:
Private Sub Workbook_SheetSelectionChange(ByVal Sh As Object, ByVal Target As Range)
    If Application.CutCopyMode = xlCopy Or Application.CutCopyMode = xlCut Then Exit Sub
    Application.EnableEvents = False
    BİÇİM_UYGULA
    Application.EnableEvents = True
End Sub

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Selamlar,

Örnek dosyanızı indirdim hiçbir uyarı vermeden çalıştı. Makronun hızlanması için ThisWorkbook kısmındaki aşağıdaki kodu silip deneyiniz. Bu durumda kod sadece sayfa değişimlerinde çalışacaktır. Buda bir nebze olsun kodun hızlı çalışmasına sebep olacaktır.

Evet hocam, biraz daha hızlandı. Ama aklında bulunsun daha hızlı çalıştıracak bir yol bulabilirsen bu sayfaya eklemeyi ihmal etme. Bir sorum daha olacak; eke bakar mısınız? Sizin gönderdiğiniz dosyanın sayfa1 kısmını inceleyin? Formüllerde ufak bir değişiklik yaptım(Eğerli kopyalama), makro bu formülde devre dışı kaldı. Düzeltme yolu varsa bir zahmet... Sizi bulmuşken bu işlevin herşeyini öğreneyim diyorum. Malum, bir sene bu sorunun cevabını aradım.