ChatGPT kullanımları

Excel Vers. ve Dili
Office 2016 EN 64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25/05/2022
Bu konunun çok gerisinde olduğumu düşünüyorum.

Kodlamada fikir vermesi açısından kullanmaya başladım.
Bu gün uzun bir liste vardı ve şunların arasındaki metni kes , kesilen metnin sonuna "=" ekle ve satırın başına taşı dedim.
sorunsuz bir şekilde listeyi hazırladı.

Pratik kullanımlar için yapay zekayı nasıl kullanıyorsunuz?

Saygılarımla

Excel Vers. ve Dili
Office 2016 EN 64 Bit
25/05/2022
Örnek: Excel e kullanmak için rastgele veri hazırlaması.

Virgül ile ayrılmış, rastgele veriler oluşturabilir misin? adı, soyadı, cinsiyeti, doğu tarihi, telefonu, adresi, il, ilçe

Ahmet,Yılmaz,Erkek,1990-05-12,05432345678,Bağlar Mahallesi No:12,İstanbul,Beyoğlu
Ayşe,Demir,Kadın,1985-08-23,05325678901,Camlı Sokak No:5,Ankara,Çankaya
Mehmet,Kaya,Erkek,1978-12-03,05547654321,Kordon Caddesi No:8,İzmir,Konak

Adı soyadı birleşik olsun, doğum tarihi gün.ay.yıl şeklinde olsun.

Adı Soyadı,Cinsiyet,Doğum Tarihi,Telefon,Adresi,İl,İlçe
Ahmet Yılmaz,Erkek,12.05.1990,05432345678,Bağlar Mahallesi No:12,İstanbul,Beyoğlu
Ayşe Demir,Kadın,23.08.1985,05325678901,Camlı Sokak No:5,Ankara,Çankaya

RBozkurt

𐱅𐰇𐰼𐰚
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2024
Google Sheets
19-12-2026
Yapılması gereken işlem adımlarındaki algoritmayı mantık çerçevesinde verince, gayet verimli sonuçlar alınıyor.

En son hazırladığım dosyamda yaklaşık 25-30 farklı işlemi yapılıyor. Önce gruplar halinde parça parça hazırladım. Her grup içinde kiminde 2 kiminde 5 kiminde 10 farklı eğer işlemi, hücre renklendirmesi, düşey araması, vb. işlemler vardı. En son birleştirme işlemi yaptırdım. Tek kod halinde düzenledi.
Ücretsiz sürümde kısmen iş görüyor. Kullanmış olduğum ücretli sürümü.

Ayrıca geçen windows işlemleri için powershell dosyası hazırladım. Kodlamada hata olursa revize yaptırabiliyorsunuz.

Örnek algoritma.

RBozkurt

𐱅𐰇𐰼𐰚
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2024
Google Sheets
19-12-2026
Örnek: Excel e kullanmak için rastgele veri hazırlaması.

Virgül ile ayrılmış, rastgele veriler oluşturabilir misin? adı, soyadı, cinsiyeti, doğu tarihi, telefonu, adresi, il, ilçe

Ahmet,Yılmaz,Erkek,1990-05-12,05432345678,Bağlar Mahallesi No:12,İstanbul,Beyoğlu
Ayşe,Demir,Kadın,1985-08-23,05325678901,Camlı Sokak No:5,Ankara,Çankaya
Mehmet,Kaya,Erkek,1978-12-03,05547654321,Kordon Caddesi No:8,İzmir,Konak

Adı soyadı birleşik olsun, doğum tarihi gün.ay.yıl şeklinde olsun.

Adı Soyadı,Cinsiyet,Doğum Tarihi,Telefon,Adresi,İl,İlçe
Ahmet Yılmaz,Erkek,12.05.1990,05432345678,Bağlar Mahallesi No:12,İstanbul,Beyoğlu
Ayşe Demir,Kadın,23.08.1985,05325678901,Camlı Sokak No:5,Ankara,Çankaya
Karmaşık verileri düzenler :)

254666

Excel Vers. ve Dili
Office 2016 EN 64 Bit
25/05/2022
Karmaşık verileri düzenler :)
Listede kaç adet virgül var dediğim, onu hesaplayan pyhton kodunu yazıp, koddan sonucu alıp size iletiyor.
çok sık kullanmak lazım, bunun gerisinde kalmamalı.
Aynısını yazamıyoruz bari kullanmasını öğrenelim :))

Trilenium

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2019 English
ChatGPT bu konuda biraz geri de.

CoPilot daha uzman yazılım hususunda.

klop01

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2021 Türkçe 64 Bit
07-02-2028
ChatGPT çıktığından beri bayağı bir işimi ona yaptırdım.
Karışık formüllerde başarılı sonuçlar alamadım ama VBA iyi işliyor benim gördüğüm.

Trilenium

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2019 English
Copilot Gpt 4 modelini kullanıyor zaten.

Yanlışınız var,birlikte çalışıyor olabilirler ama birbirlerinin yazımları ayrı.
ChatGPT sınırlı ve ücretli. Copilot sınırsız ve ücretsiz.(copilot pro ücretli)
hatta şu kaynağa gözatabilirsiniz.

tugkan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016
Türkçe 64 BIT
16-10-2025
Asri Hocam,
Derdinizi detaylı ve güzel anlatırsanız chatgpt gayet güzel çözümler buluyor(tabiki hata yaptığı yerler var. Formüllerde hata oranı daha fazla). Ama bizim gibi acemi kullanıcılara çok faydalı oluyor. Özellikle makrolarda başarılı. Aşırı karmaşık değilse forumda bir çok kişinin sorduğu soruyu chatgpt'ye kopyala yapıştır yapıyorum ve %70 oranında çözüme kavuşuyor. 🤫🙈🤫🙈
Bunlar tamamen şahsi gözlemlerim.

tugkan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016
Türkçe 64 BIT
16-10-2025
ChatGPT bu konuda biraz geri de.

CoPilot daha uzman yazılım hususunda.
Chatgpt dışındakiler sohbeti devam ettirme konusunda sıkıntılı benim gördüğüm. Aynı yazışma içinde sanki farklı bir şey sormuşum gibi alakasız cevaplar verebiliyorlar. Ama chatgpt sanki bir insana anlatıyor gibi süreci devam ettiriyor.

muhasebeciyiz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
21-12-2027
ChatGPT, Kasım 2022'de ilk kez piyasaya sürüldüğünde dünyayı kasıp kavurdu ve insana benzeyen yanıtlarıyla herkesi şaşırttı.
ChatGPT benzeri görülmemiş bir doğal konşma deneyimi sunmaktadır.İsanlığa faydalı bir hizmet.

Aşağıdaki matematik sorusunu dikkatlice oku, adım adım düşün ve soruyu çöz diyorum

x - 4y - z = 5
2x + 7y - 2z = 16
x + y - z = ?

Doğru cevabımız :7 - Cevap doğru. Çözüm yolu çok uzun.

Kısa Bilgi :

Yapay Zekâ ve İnsan Zekâsı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yapay zekâ ve insan zekâsı problem çözme, öğrenme, bellek, planlama, akıl yürütme, dil ve algı gibi bilişsel işlevleri yerine getirir. Her ikisi de gelişmekte olan toplumlarda önemli birer yapı taşını oynar. İnsan zekâsı ve yapay zekâ arasında benzer işlevler olduğu kadar birçok farklılık da söz konusudur. Yapay zekâ, insan zekâsı tarafından yaratılan bir yeniliktir. Belirlenmiş görevleri insan zekâsından daha hızlı çözümleyebilmek için üretilmiştir. Yapay zekâ ve insan zekâsı arasında temel farklılıklar bulunur.

1. Köken Farklılığı
Yapay zekâ, başlı başına insan zekâsı tarafından geliştirilmiş bir yeniliktir. Problemlere ve görevlere insan zekâsından daha hızlı çözümler getirebilmek için geliştirilmiştir. İnsan zekâsı ise başlı başına öğrenme, akıl yürütme, hatırlama ve düşünme gibi yeteneklerle doğuştan var olur.

1. Hız Ayrımı
İnsan zekâsı ile karşılaştırıldığında yapay zekânın problemleri çözüm hızı daha fazladır. Örneğin, bir birey probleme 10 dakika içerisinde çözüm getirebilirken, yapay zekânın dakikada çözebileceği problem sayısı 10’dur. Problem çözme aşamasında insan zekâsında beliren neden, çaba ve çözüm evrelerinde oluşan çözüm yetkinlikleri, yapay zekâda algoritmalar tarafından çözümlenir.

1. Doğruluk
Yapay zekâ bir dizi programlanmış kurguya göre çalışma prensibiyle doğru sonuçlar üretir. Ancak insan zekâsı, türlü noktaları gözden kaçırma ihtimaline sahiptir. Bu noktada insan zekâsıyla temellendirilen “hata payı” devreye girer.

1. Karar Verme
İnsan zekâsının karar verme aşamasında etkilendiği öznel kavramlar, yapay zekâda söz konusu değildir. Yapay zekâ, toplanan verilere dayanarak analiz işlemini gerçekleştirir ve karar verme aşamasında objektif davranır.

1. Uyumlanma
İnsan zekâsının ortamdaki değişimlere ve gelişimlere uyum sağlama süreci oldukça kısadır. Bu sürecin kısalığı, insanların bilgiye aşinalığını arttırdığı gibi ustalaşmasını sağlar. Yapay zekânın değişim ve gelişimlere uyum sağlaması oldukça zaman alır.

1. Enerji Harcama
Günümüzde modern bilgisayarların yapay zekâ sayesinde harcadığı enerji 2 watt ile sınırlandırılırken, insan zekâsı yaklaşık 25 watt kullanır.

1. Görev
Yapay zekânın üstlendiği görev ve sorumlulukları üstlenebilmesi için öncelikle sistemin algılama sürecinin sağlanması gerekir. Bu nedenle yapay zekâ kısa sürede daha az görev gerçekleştirir. İnsan zekâsı, çeşitli rolleri ve sorumlulukları aynı anda üstlenebilir. Bu sayede daha fazla görevi kısa sürede üstlenme ihtimali daha fazladır.

1. İşlev
Yapay zekânın optimizasyon işlevi, görevleri programlayarak yerine getirme süreci üzerine şekillenirken; insan zekâsı beyin fırtınası ve uygulama aşamasında yetkindir.

1. Farkındalık Düzeyi
İnsan zekâsı, yaradılışı itibariyle bir kimlik üzerine doğar ve olgunlaştıkça benliğinin farkındalığı artar. Fakat yapay zekâ, yalnızca kendini tanıma yeteneği üzerine çalışır.

1. Etkileşim
İnsan, başlı başına sosyal bir varlıktır. Öz farkındalık duygusu, çevrede yer alan duygulara karşı duyarlı ve hassas olmasını sağlar. Bu sayede etkileşim gücü oldukça fazladır. Yapay zekâ ise sosyal ve duygusal ipuçlarını alarak etkileşime geçme yeteneğine sahip değildir.

Alıntı haberin kaynağı ; https://www.novarge.com.tr/blog/yapay-zeka-ve-insan-zekasi-arasindaki-farklar.html

Yapay zeka ile makine öğrenimi arasındaki fark nedir?

Yapay zeka (AI), makineleri daha insanımsı kılmak için kullanılan farklı strateji ve tekniklere yönelik kapsayıcı bir terimdir. Yapay zeka, Alexa gibi akıllı asistanlardan robot süpürgelere ve otonom otomobillere kadar her şeyi kapsamaktadır. Makine öğrenimi (ML), yapay zekanın pek çok dalından biridir. ML, bilgisayar sistemlerinin karmaşık görevleri açık talimatlar olmadan gerçekleştirmek için kullanacağı algoritmalar ve istatistiksel modeller geliştirme bilimidir. Sistemler açık talimatlar yerine örüntülere ve çıkarıma dayanır. Bilgisayar sistemleri büyük miktarda geçmiş veriyi işlemek ve veri düzenlerini tanımlamak için makine öğrenimi algoritmalarını kullanır. Makine öğrenimi yapay zeka olsa da tüm yapay zeka etkinlikleri makine öğrenimi değildir.

Yapay Zeka

Makine Öğrenimi

Bu nedir?

Yapay zeka, insan zekasını taklit eden makine tabanlı uygulamalara yönelik geniş kapsamlı bir terimdir. Tüm yapay zeka çözümleri makine öğrenimi değildir.

Makine öğrenimi bir yapay zeka metodolojisidir. Tüm makine öğrenimi çözümleri yapay zeka çözümleridir.

En uygun olduğu alanlar:

Yapay zeka, karmaşık bir insan görevini verimli bir şekilde tamamlamanın en iyi yoludur.

Makine öğrenimi ise, belirli sorunları çözmek üzere büyük veri kümelerindeki örüntüleri tanımlamak için en iyi yoldur.

Methods

Yapay zeka; kural tabanlı, sinir ağları, bilgisayarlı görü ve bunun gibi geniş bir yöntemler dizisi kullanabilir.

Makine öğreniminde, insanlar ham verilerden özellikleri manuel olarak seçip ayıklar ve modeli eğitmek için ağırlıklar atar.

Uygulama

Yapay zeka uygulaması göreve bağlıdır. Yapay zeka genellikle önceden oluşturulur ve API'ler aracılığıyla erişilir.

Belirli kullanım örneğiniz için yeni veya mevcut makine öğrenimi modelleri eğitirsiniz. Önceden oluşturulmuş makine öğrenimi API'leri mevcuttur.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!