• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Degerleri ayni olmayan verileri alma

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Merhaba arkadaslar. Oncelikle makro hakkinda pek bir bilgim olmadigini ve sadece fonksiyon bazinda exceli kullanabildigimi belirtmek isterim.

Sorum ve sorunum soyle;

1 - Ekte gonderdigim dosyada bazi ilaclarin aylik satis miktarlari mevcut. ilac adli sheet bunlarin tek sayfada toplamaya calistigim sayfasi. ocak-subat-mart ve nisan aylarinda cikan sutunu satilan ilac miktarini gosteriyor. buraya kadar problem yok. verileri ilac sayfasina cekip aylik kac tane satildigini 4 ayda ortalama kac ilac satildigini vs. bulabildim. Yalniz bazi degerler bazi aylarda yok. ilaclarin isimlerini ocak ayindan aldim ama subat ve mart ayinda ilac yok mesela, excelde veriyi bulamadigi icin N/A yaziyor ve N/A yazili olan hucreler ilede islem yapamiyorum.N/A yazan hucrelere 0 yazabilmemiz mumkunmu. toplamada birsey farketmeyecegi icin zarari yok.

2 - Bazi ecza depolarinin internet uzerinden yaptiklari kampanyalari (bazilari excel seklinde bazilarinida ben excele aktardim) ekledim. Amacim hangi firmanin hangi ilaca daha iyi kampanya yapabildigini bulmak. Ama listelerde ilac isimleri farkli oldugu zaman excel yine veriyi almiyo normal olarak.
Mesela ilacin birinin adi bir firmada Dolorin Cold 20 MG Tablet, digerinde Dolorin Cold 20 MG TB, asil listede ise Dolorin Cold 20 MG. bu yuzden excel bu verileri bulamiyo. Boyle birsey yapilabilirmi ondanda emin degilim tabi ama bu konuda yardimci olabilecek arkadaslar varmi acaba. Yani verinin tamami ayni olmasada %90 yada %80 benzer veriyi bulup cekebilirmi:) olmaz oyle sey dediginizi duyar gibiyim.

Umarim ne demek istedigimi anlatabilmisimdir.

Ekli dosyalar

Çalışmanızda gördüğüm kadarıyla ilaç listeleri aynı.
Ocak ayındaki listenizde problem yok eğer ocak ayındaki b sütununu diğer aylardaki b sütunları ile değiştirirseniz formülünüz düzgün çalışır.
2. sorunuzuda inceliyorum

Sayin uydrkl, yalniz soyle birsey daha var. Aylara gore ilac satis listesini kullandigim programdan excel olarak cekiyorum. Yani her ay sonu cektigim listeyi direk bu hazirladigim dosyaya ekleyecegim. Ama ornek vermek gerekirse nisan ayinda 500 ilac varsa listede mayista bu 350 olabiliyo. bu sefer nisanda olup mayista olmayan 150 ilac N/A oluyo.
ilac sayfasindaki ilac isimlerini otomatik olarak Ocak ayindan aldigim icin Ocak ayinda problem cikmadi. Demek istediginizi tam olarak anlamadim, yani Ocak ayindaki sutunu subat yada mart ile degistirirsem bu seferde Ocakta problem cikmaz mi?
Ilginize tesekkurler, cevabinizi bekliyorum.

Merhaba arkadaslar. Oncelikle makro hakkinda pek bir bilgim olmadigini ve sadece fonksiyon bazinda exceli kullanabildigimi belirtmek isterim.

Sorum ve sorunum soyle;

1 - Ekte gonderdigim dosyada bazi ilaclarin aylik satis miktarlari mevcut. ilac adli sheet bunlarin tek sayfada toplamaya calistigim sayfasi. ocak-subat-mart ve nisan aylarinda cikan sutunu satilan ilac miktarini gosteriyor. buraya kadar problem yok. verileri ilac sayfasina cekip aylik kac tane satildigini 4 ayda ortalama kac ilac satildigini vs. bulabildim. Yalniz bazi degerler bazi aylarda yok. ilaclarin isimlerini ocak ayindan aldim ama subat ve mart ayinda ilac yok mesela, excelde veriyi bulamadigi icin N/A yaziyor ve N/A yazili olan hucreler ilede islem yapamiyorum.N/A yazan hucrelere 0 yazabilmemiz mumkunmu. toplamada birsey farketmeyecegi icin zarari yok.

2 - Bazi ecza depolarinin internet uzerinden yaptiklari kampanyalari (bazilari excel seklinde bazilarinida ben excele aktardim) ekledim. Amacim hangi firmanin hangi ilaca daha iyi kampanya yapabildigini bulmak. Ama listelerde ilac isimleri farkli oldugu zaman excel yine veriyi almiyo normal olarak.
Mesela ilacin birinin adi bir firmada Dolorin Cold 20 MG Tablet, digerinde Dolorin Cold 20 MG TB, asil listede ise Dolorin Cold 20 MG. bu yuzden excel bu verileri bulamiyo. Boyle birsey yapilabilirmi ondanda emin degilim tabi ama bu konuda yardimci olabilecek arkadaslar varmi acaba. Yani verinin tamami ayni olmasada %90 yada %80 benzer veriyi bulup cekebilirmi:) olmaz oyle sey dediginizi duyar gibiyim.

Umarim ne demek istedigimi anlatabilmisimdir.

Merhaba
Formülü
=DÜŞEYARA(A2;Nazli!B:H;6;YANLIŞ)
neden bu şekilde kullandığınızı anlayamadım
=EĞER(EHATALIYSA(DÜŞEYARA($A2;Nazli!$B$4:$I$10000;6;0));"";DÜŞEYARA($A2;Nazli!$B$4:$I$10000;6;0))
Kırmızı olan yerleri 1 yazarsanız en yakın olanı verir
Şeklinde kullanıp denermisiniz

Son düzenleme:
Bir sorun çıktı dosya ekleyemedim

Son düzenleme:
sayin Numan samil, bu sekilde aratmamin sebebi mantik olarak sunu dusundugumden.
Oncelikle duseyde A2 sutununda ara, A2 deki isme karsilik gelen degeri NazliB:H arasinda bul, buldugun ismin karsisinda 6. sutundaki veriyi al. Basit bir mantik yurutmeye calistim. Dedigim gibi excel konusunda cok bilgili degilim.

Yalniz Numan bey sizin dediginiz formulu uyguladim ama hata veriyor. dosya ekleyebilirseniz cok sevinirim. demek istedigim sey buydu aslinda, yani sizin formul olursa 0 yerine 1 en yakin sonucu verir diye. oyle birsey benim istedigimde. tam sonuc olmayacak cunku. Birde su N/A lar ile ilgili ne yapabiliriz, bu konuda cevabi olan varmi acaba?

sayin Numan samil, bu sekilde aratmamin sebebi mantik olarak sunu dusundugumden.
Oncelikle duseyde A2 sutununda ara, A2 deki isme karsilik gelen degeri NazliB:H arasinda bul, buldugun ismin karsisinda 6. sutundaki veriyi al. Basit bir mantik yurutmeye calistim. Dedigim gibi excel konusunda cok bilgili degilim.

Yalniz Numan bey sizin dediginiz formulu uyguladim ama hata veriyor. dosya ekleyebilirseniz cok sevinirim. demek istedigim sey buydu aslinda, yani sizin formul olursa 0 yerine 1 en yakin sonucu verir diye. oyle birsey benim istedigimde. tam sonuc olmayacak cunku. Birde su N/A lar ile ilgili ne yapabiliriz, bu konuda cevabi olan varmi acaba?

Merhaba
%09 IZO.1000 CC SOL
%5 DEKSTROZ PVC 1000 ML SOL
%5 DEKSTROZ SISE 500 CC SOL
%5 DEKSTROZ SISE 500 CC SOL SETLI
%5 DEKSTROZ SISE 1000 CC SOL SETLI
olanları
IZO.1000 CC SOL%09
Şeklinde değiştirilebilinirmi
Ayrıca örnek dosyanızda işlemleri kaydedemiyorum
dosyanızı 2003 olarak yükleyebilirmisiniz

Onlar cok onemli degil, sanirim % ile baslamasi problem yaratiyor. Ismi dediginiz sekilde degistirebiliriz.
2003 versiyon dosyayi ekliyorum.

Ekli dosyalar

Onlar cok onemli degil, sanirim % ile baslamasi problem yaratiyor. Ismi dediginiz sekilde degistirebiliriz.
2003 versiyon dosyayi ekliyorum.

Merhaba
Ekli dosyayı incelermisiniz
işlerimin yoğun olması nedeniyle dosyanızı inceleyemedim
Aylar ile ilgili bölümde sorun yok yalnız diğer sayfalardaki ilaç isimleri ile Ilac sayfasındaki ilaç isimleri arasında baya bir tutarsızlık var Düşeyara formülü ile sağlıklı veri alınacağını sanmıyorum
Eminim bu işin uzmanlarınca bir yöntem bulunur
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Ilginize ve cavabiniza tesekkurler sayin numan. N/A lar ile ilgili problemim cozuldu sayenizde. Diger sorumun cevabi bile olmayabilir belki:) Istedigim gercekten biraz mantiksiz geliyor banada ama belki bir yolu vardir diye sormak istemistim. Tekrar tesekkurler.

Ilginize ve cavabiniza tesekkurler sayin numan. N/A lar ile ilgili problemim cozuldu sayenizde. Diger sorumun cevabi bile olmayabilir belki:) Istedigim gercekten biraz mantiksiz geliyor banada ama belki bir yolu vardir diye sormak istemistim. Tekrar tesekkurler.

Bence Umudunuzu yitirmeyin bu forumda olmaz dediğimiz bir çok şeyin olduğunu gördük
Dosya üzerinde biraz daha düşünün ilaçlara seri no veya barkod no gibi şeyler verilebilinirmi? böyle bir yöntem bulunursa çözüme ulaşırsınız
iyi çalışmalar

Insallah o problemide cozecegiz :) Soyle birsey daha ekledim dosyaya, firmalarin kampanyalarini direk internet sayfasindan aliyorum. Excelde bir sayafaya atiyorum. Daha sonra o sayfadaki verileri baska bir sayfada duzenliyorum. Duzenledigim sayfadanda istedigim veriyi cekiyorum. Ama yine sorun ilac isimlerinin ayni olmamasi.

Bu konuda bana yardimci olabielcek bir arkadas var mi? Yani 1 e 1 isim ayni olmasada, Dolorin Cold 20 TB ile Dolorin Cold 20 TAB arasindaki fark gibi. Sadece 1 harf farkli ama excel bunu algilayamiyor tabi.

Bunun yanisira internetten dis veri aktarimi yaparken bir sorunla daha karsilastim :)) Internet sayfasini almakta problem yok ama ben internet sayfasinda link verilmis bir excel dosyasini almak istiyorum. Yani excel halinde verdigi ilac listesini otomatik olarak download etsin benim dosyaya yerlestirsin bende oradan data cekeyim. Garip garip seyler istiyorum galiba. Simdi diyebilirsiniz, haftada bir indir dosyayi elle koy kendi dosyanin icine ama birazda meraktan sormak istedim.

mesela su sayfayi direk excele nasil cekerim. Yani excelde gorunmesini nasil saglarim.
Dedigim gibi normal internet sitelerini cekmede problem yok ama bunu gosteremedim.

http://www.tccb.gov.tr/sayfa/bilgi_edinme/basvuru/TuzelKisiBasvuruFormu.pdf

Ayrica yine yukarda belirttigim gibi sayfadaki bir dosyayi kendi kendine save edip acabilirmi?
Asagida demek istedigim seyle ilgili ornek resimde ekledim.

Ekli dosyalar

• Res.jpg
    Res.jpg
    103.5 KB · Görüntüleme: 1
Geri