EXCEL 2003 ve EXCEL 2010

Excel Vers. ve Dili
Office 2016 Eng
Arkadaşlar excel in yeni versiyonu sizce eskisinden daha mı iyi? Mesela ben elle formül yazan biri olarak topla fonksiyonun adının toplam olarak değiştirilmesine çok sinirlenmiştim. Yeterli içerik eklemek yerine mevcut yapıyı yeni baştan insanların çözmesi için şekil değişikliğine gidilmesi bana anlamsız geliyor. Eski versiyonu öğrenmek için emeklerimizi boşa harçadığımız hissine kapılmak elde değil. Ayrıca dikkat ediyorum da yeni versiyonda visual basic macro araçlarına ulaşmak ve bunları aktif bir şekilde kullanmak biraz daha güçleştirilmiş. Excel 2003 ise gerçekten tam anlamıyla gelişim üzerine tasarlanmış bir program. Şöyle düşündüğümde Excel Xp versiyonuyla Excel 2003 arasındaki gelişmeyi, excel2003 ten 2010 geçişteki gelişmeye göre çok daha iyi buluyorum. Sizin düşünceleriniz nelerdir? 2010 da zorluk çektiğiniz olmuyor mu yada anlayamadığınız özellikler olmuyor mu?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Emrah bey,

Geçiş aşamasında bu bahsettiğiniz konuların yaşanılması kaçınılmazdır. Microsoft uzmanları yeni versiyonu tasarlarken işin içine birazda görsellik katmanın güzel olacağını düşünmüşler. Bu sebepten dolayı eski versiyonlarıdaki açılır menüler yerine ribbon (şerit) menüleri kullanmışlar. Tabi ki bizler göz alışkanlıklarımızı kolay terk edemediğimizden dolayı yenilikleri garip karşılayabiliyoruz.

Aynı şekilde Win-Xp versiyondan sonra Win-7 versiyonuda çoğumuza garip gelmişti. Sanırım Microsoft uzmanları yeni Win-7 sistemine uygun bir ofis tasarlamışlar.

Yapılan yeniliklere kısaca değinirsek;
  • Hacimli datalarla uğraşan firmalar-kişiler için yeni versiyonlar iş yükünü oldukça hafifletmiştir. Bir milyon satırlık sayfada uzunca bir süre veriler saklanabilir-girilebilir. Keza sütun sayısıda aynı şekilde.
  • Eski versiyonlarda bir dosyaya 50.000 satır veri girdiğinizde dosya boyutu inanılmaz artıyordu. Yeni versiyonda dosya boyutu neredeyse yarı yarıya düşmüştür.
  • Renkle ilgili olarak yeni versiyona eklenen filtre özelliğini önceki versiyonlarda makrolar yardımı ile çözebiliyorduk.
  • Forumda en çok sorulan sorulardan birisi olan mükerrer kayıtları menü yardımı ile kolayca eleyebiliyorsunuz. Eski versiyonlarda bu işlemide çoğu kez makrolar yardımı ile yapabiliyorduk.
  • Formüller konusunda da gelişme kaydedilmiş. Benim en çok beğendiklerim (EĞERHATA, ÇOKEĞERSAY, ÇOKETOPLA, EĞERORTALAMA, ÇOKEĞERORTALAMA) fonksiyonlarıdır. Tabiki daha birçok fonksiyon var.
Gelişmeler hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

Excel 2010 Yenilikler

Kısaca daha önce makrolar ile yaptığımız birçok işlem yerleşik hale getirilerek kullanıcılara sunulmuştur. Yinede eksik yönleri bulunmaktadır. Ama excel geliştirilebilir bir yapıya sahip olduğu için kendi kullanımınıza göre şekillendirme şansına sahipsiniz.

Bence bu yenilikleri gözönünde bulundurduğumuzda yeni versiyonu kullanmayı tercih etmenin faydalı olacağını düşünüyorum.

Eğer alışkanlıklarımdan vazgeçemem diyorsanız ribbon menüleri kaldırıp kendi menülerinizi oluşturabilirsiniz. Nette bu konuda bir çok bilgi bulunmaktadır. Arama yaparsanız ulaşabilirsiniz.

Seyit Tiken

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel : 2010
Bende zorunlu olarak Excel-2010 kullanıyorum, görselik yönünü bayağı geliştirmişler, önceki sürümlere göre, "Menü" özgürlüğünü bayağı kısıtlamışlar, Menülere yazı yazamıyorsun(ben yolunu bulamadım), Menü güzergahlarını değiştirmişler, aramak için uğraş gerektirir, önceki sürüm dosyalarını(programları) açmak bayağı zorluklarla karşılaştım. 2003 üzerinde bu yapılandırma yapılsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum, bu mantığı diğer firmaların geliştirdiği programlarda görüyoruz, bundan dolayı programa adapte ve kullanmak daha kolay oluyor. Belirgin bir şekilde dikkatimi çeken görsel efektlerdir, son sürümün bir önceki sürümden bir-iki adım ileride olması doğasındandır. Yapıyı komple değiştirmek, pratik bir mantık olarak görmüyorum. Son olarak Google'deki başarı grafiğinin yükselmesinin altına yatan mantık, sade ve kolay erişebilirliliktir, Google gerektirmedikçe temel görselliklere dokunmuyor.
İnsan doğası ve psikolojisine göre program geliştirmek başarı grafiğini yükseltir.

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Aslına bakarsanız, 1997-2003 arası kullanılan versiyonların kullanımı daha kolaydı ve herkes bu yapıya alışmıştı.
2007 versiyonu ile alışkanlıkları değiştirmek zorunda kaldık ve zorlandık belki hala da zorlanıyoruz.
Önceki versiyonlara göre daha fazla özelliğe sahip olması bu versiyonun en önemli artısı olarak görüyorum. Vba kısmındaki değişikliler ve uyumsuzluklar yönünden ise eleştireceğim yönlerinden birisi.