Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
merhaba arkadaşlar tan grafiğini eexcelde çizdim. tan 90 ve 180 aresında hep eksi değerler alır ama grafikte bir kısmını atı gösteriyor bu sorunu nasıl giderebilirim grafiği gönderiyorum. yardımlarınızı bekliyorum
Tanjant fonksiyonu 90-180 dereceler arasında (II.Bölge) negatif değerler alır. Çünkü eğim negatiftir (azalır). Aynı durum 270 ve 360 dereceler arası (IV.Bölge) için de geçerlidir.
Tanjant fonksiyonu; +90 ve -90 (270) derecelerde belirsizleşir. Bunun anlamı, komşu dik kenarın sıfıra yakınsamasıdır. Karşı dik kenar ne olursa olsun, komşu dik kenar sıfır (0) ise, fonksiyon sonsuz değerini alır. Bu durum, dik açılar için geçerlidir.
Grafiğinizde; belirsiz bir noktanın (90derecenin tanjant değeri), belirli bir noktaya (120 derecenin tanjant değeri gibi) çizgi ile bağlanmasını öngördüğünüzden anlamsız görünen bir şekil ortaya çıkar.
Aslında, grafiğiniz, gösterdiği değerler itibariyle doğru. 90->180 arasında kalan 120 ve 150 dereceler için tanjantı negatif hesaplatmışsınız ve göstermişsiniz.
Ancak; grafikte, fonksiyonun belirsizliği nedeniyle, noktaları bağlayan çizgiler kullanılmamalıdır.
Birim açı farkını olabildiğince düşük tutun (Örn 1 derece gibi). Böylece -4 ve +4 değer aralığında fonksiyonu daha belirgin görürsünüz.
Örnek dosyayı inceleyiniz.
Sn.seget,
Excel açıları; derece olarak değil radyan olarak görür. Bkz:Radyan
A1 hücresinde hesaplamak istediğiniz derece cinsinden açı değeri olduğu kabulüyle;
=Tan(A1) doğru sonuç üretmez.
Doğrusu;
=Tan(Radyan(A1)) veya ilayda89'un yaptığı gibi = Tan(A1*Pİ()/180)'dir.
Örneğin;
A1 hücresinde 45 yazdığını düşünün ve bu değer Derece cinsinden olsun.
"=Tan(A1)" derseniz, 45 derecenin değil, 58,31008 derecenin tanjantını almış olursunuz.
Bunun nedeni Rad->Derece çevrimidir.
45'i direkt olarak Tan() fonksiyonuna gösterirseniz, hesaplama şöyle yapılır.
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.