klavyede olmayan yabancı harfleri hızlıca yazabilirmiyim

Excel Vers. ve Dili
excell 2010
Selamlar,
benim bir yardıma ihtiyacım var. foruma bugün üye oldum.yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sorum şu;
Ben excell 2010 da çalışıyorum.
klavye de mesela a harfine basınca ; a harfi çıkyor ekrana
ancak benim istediğim; klavyede olmayan (türkçede yer almayan) örneğin č harfini kestirmeden ekrana çıkartacak bir kombinasyona ihtiyacım var
mesela CTRL+ALT+a yapınca č çıksın ekrana istiyorum.
yada sadece CTRL+a yapınca č çıksın ekrana istiyorum.

bunu nasıl yapabilirim. ? yardımcı olursanız sevinirim.
(bilgisayar bilgim çok kötü; anneye anlatır gibi anlatılması lazım)
Şİmdiden teşekkürler.

Emir Hüseyin Çoban

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr - Win10 x64
. . .

Belki herkes sizin gibi yanlış konu başlığı kullandığı için bulamamışsınızdır.

Forumlarda doğru konu başlığı kullanılması, arama motorlarından ihtiyacınız olan yanıta ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sorunuz için Otomatik Düzeltme Seçeneğini kullanabilirsiniz.

Sol üst köşe (excel logo) > Seçenekler > Yazı Denetleme > Otomatik Düzeltme Seçenekleri

Buraya ilgili karakterleri tanımlayın. Ör. (c1) = č gibi.
Bu şekilde siz yazılarınızda (c1) yazdığınızda excel otomatik č olarak değiştirecektir.

. . .

Excel Vers. ve Dili
excell 2010
Hüseyin Çoban cevap için teşekkür ederim.
Zannediyorum sorunu ben iyi anlatamadığımdan ötürü aldığım cevap, aradığım cevap değil.

Sorunu daha net söylemem gerekirse ;
Benim ; Excell'deki bir kelimedeki c harflerini č harfine çevirmak değil istediğim.

Aksine sıfırdan yeni bir kelime yazarken ; eğer o yazacağım kelimede č harfi varsa; ben kolay yoldan o č harfini yazmak istiyorum..
Zira şu 5 harfi 蚾đć binlerce defa kullanmam gerekiyor.

Charmap yada harf eşleştirme yada simge kutucuğunu açıp simgeyi kullanmak çok vakit alıyor.

Mause'yi kullanmak istemiyorum. Bir kombinasyon yapmak istiyorum ; mesela CTRL+a yazınca č çıksın istiyorum ekrana. Çünkü a harfinin kendisine de ihtiyacım var.

Bu arada uyarı için sağol, soru başlığını doğru yazarsam, internette aynı sorundan muzdarip olan insanlar kolayca bu siteyi bulup sorunlarına çözümü elde edebilirler.

Soru Başlığımı düzeltmemin bir yolu varmı acaba ?

Son düzenleme:

Erdem Akdemir

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2016 PRO TÜRKÇE-İNG. 64 BİT
Bu harfler hangi alfabede var.

Excel Vers. ve Dili
excell 2010
Bu harfler (čšžđć) Sırpça başta olmak üzere, Slav dillerinin bir kısmında kullanılmakta.

Emir Hüseyin Çoban

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr - Win10 x64
. . .

Belki herkes sizin gibi yanlış konu başlığı kullandığı için bulamamışsınızdır.

Forumlarda doğru konu başlığı kullanılması, arama motorlarından ihtiyacınız olan yanıta ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sorunuz için Otomatik Düzeltme Seçeneğini kullanabilirsiniz.

Sol üst köşe (excel logo) > Seçenekler > Yazı Denetleme > Otomatik Düzeltme Seçenekleri

Buraya ilgili karakterleri tanımlayın. Ör. (c1) = č gibi.
Bu şekilde siz yazılarınızda (c1) yazdığınızda excel otomatik č olarak değiştirecektir.
. . .
. . .

Ekran Görüntüsü GİF:

. . .

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excell 2010
Hüseyin Çoban cevap için teşekkür ederim.
Sizin gösterdiğiniz çözümde č harfini yazmak ; 3 eylemle ulaşılan sonuç.
(1-parantez aç 2-bir harf yaz 3-parantez kapat)
Ancak ben bu yabancı harflerden (čćžšđ) binlerce defa yazmam gerekiyor.
O yüzden bir kısayol-kombinasyon yada adı her ne ise; bir kestirme bulup ; tek hamlede bir yabancı harfi yazmam gerekiyor (hızlı olmam gerektiği için)
tek hamlede derken ; mesela klavyede CTRL+SHİFT+a yazıp ekrana č harfinin çıkmasını sağlamak gibi.
Aslında sizin verdiğiniz çözüm öneriside bana yardımcı olmakta. Bana daha hızlı bir çözüm lazım , zira sebebi tembellik değil ; sebebi aynı yabancı harfleri binlerce defa yazacak olmam.
Bilemiyorum; belki windows ayarlarından bir şeyler kurcalamak lazım. (Windows 7 Prof kullanıyorum)
Yinede Allah cc razı olsun yardımlarınız için.
Başlığı değiştirmenin bir yolu varmı acaba, unutursam diye herkesin Kurban Bayramı nı peşin kutlamak istiyorum :)

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excell 2010
sanırım excell 2010 da bu sorunun cevabı yok arkadaşlar... (Hüseyin Çoban'ın cevabı hariç-ancak o cevap tam istediğim cevap değil; zira parantez aç-parantez kapa yapmak vakit kaybı)

Erdem Akdemir

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Parantez olmasına gerek yok, çift tırnak koyun. Hem çift tırnak koymak için ekstra bir tuşa da basmaya gerek yok. "c yapın č çıksın, yada kendiniz bir kombinasyon oluşturun.

Kullanılan alfabenin tam adını bilirseniz, windows dil paketlerinde onu yükleyin. Klavyede türkçe karakter gözükeceğinden , latin alfabesine geçmek istediğinizde sorun olur.

Excel Vers. ve Dili
excell 2010
Kuvari ; verdiğin cevap için teşekkür ederim.
Şunu söylemeliyim ki; çift tırnak işareti parantez işaretinden daha evla.. Zira parantez işareti için ekstradan shift tuşuna basmam lazım. (yabancı harfleri -čćžšđ-binlerce defa yazmam gerektiği düşünülürse)
Yani sizin öneriniz, Hüseyin Çoban'ın önerisine göre daha hızlı.

Kullanılan dil Sırpça. Ekranımda zaten hem Türkçe hem Sırpça klavye seçeneği hazır duruyor. Oradan klavye değiştirerek çalışmam mümkün. Ama o sefer mause kullanmam lazım. Elimi klavyeden kaldırıp mouse ile klavye dilini Sırpça yapmam gerekiyor. Bu hareketi gereksizce binlerce defa tekrar etmek saçma. (KLAVYE DİLİNİ MAUSE KULLANMADAN klavye üzerinden bir kısayolla değiştirmek mümkünse ; o çok işime yarardı... Zira; halihazırda klavyemde yabancı olan 5 harfe minik yapışkan kağıtlar yapıştırdım. O şekilde klavyeyi kullanabilirim. ama bunun için mause kullanmak vakit kaybı oluyor.

Erdem Akdemir

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Bende "c oldu, yanlış eklemiş olabilirsiniz.

Dil paketleri arasında geçişi daha önce hiç görmedim.Bilen biri çıkarsa o dediğinizde olabilir.

Excel Vers. ve Dili
excell 2010
Google dan arattırdım, klavye dilini mause kullanmadan değiştirmek mümkün. Alt+Shift yapmak yetiyor. Bu "c den (veya "c") daha hızlı olmamı sağlıyor.
Zira ; alt+shift yapmak "c (veya doğrusu "c")basmaktan daha hızlı.

Bu arada "c tek harf ise oluyor. ama mesela čimen sonucuna varmak için "cimen yazınca olmuyor. İlla "c"imen basmak lazım.

Anlamadığım şey şu ; kontrol ederseniz sizde göreceksiniz ; Word 2010 da şöyle bir seçenek var ; Lütfen kontrol edin ;
Word > Ekle > Simge > Tüm simgeler

č harfini seçince ; Kısayol tuşu seçeneği var. Oraya basınca ; Örneğin Ctrl+a ATA diyorsun. Ve artık č harfine ulaşmak için Ctrl+a basmak yeterli ...

Anlamadığım şey bu Excell 2010 de yok mu ? Ya da windows 7 Prof ta yok mu? Ya da var ama ben bulamadım belkide.

Mesela ; atıyorum Alt+2323 = č diyelim.. (Ben Laptop kullanıyorum) č harfine Alt kodu olan (atıyorum) (Alt+2323) basmak için Laptopta 3 işlem gerekiyor.

1-Fn+NumClock bas (harf üzerinde yazılı olan gizli -mavi renkli- sayılar devreye girsin)
2-Alt+2323 yap
3-Fn+NumClocka bir daha bas ki ; harfler tekrar devreye girsin.

Oysa; Alt+2323 kişiselleştirilip, mesela sadece Ctrl+a bassak č çıkabilir belki. Ya böyle bir şey yok (windows 7 Proft'ta). ya da ben bilmiyorum, ve de internette bu konuda bir bilgiye rastlamadım.

Son olarak ; bu Başlık çok faydalı oldu. İnternette bu konuyla alakalı bilgi arayan kişiler , bu adrese gelecek ve de burada bu konuyla alakalı problemin cevabını bulacak.
Bayram Bayram sevaba girdik :) Hüseyin Çoban ve sana "Kuvari" yardımlarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme: