Mesai saatleri dışında kalan fazla mesai saatini hesaplamak

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
Azizim ben de sizin hesapları tam anlayamadım.....

Örneğin; kişinin işe geliş-gidiş saatleri 13:30 - 20:00 ise, siz 3 saat mesai hesaplıyorsunuz, bense 2,5 saat eksik mesai hesaplıyorum çünkü kişi; 08:00-13:30 arasında mesaide yok.

İşin bu kısmını anlamadım..... yani, siz normal mesaiye başlaması gereken saatten sonra işe başladığında bu durumu dikkate almıyorsunuz gibi.

Benim hesabın mantığı şu şekilde; işe giriş-çıkış saatleri arasındaki farktan, normal mesai saati olan 9 saati düşer ve sonucu + veya - olarak söyler.

.

EKREM1661

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2016
03-02-2026
Azizim ben de sizin hesapları tam anlayamadım.....

Örneğin; kişinin işe geliş-gidiş saatleri 13:30 - 20:00 ise, siz 3 saat mesai hesaplıyorsunuz, bense 2,5 saat eksik mesai hesaplıyorum çünkü kişi; 08:00-13:30 arasında mesaide yok.

İşin bu kısmını anlamadım..... yani, siz normal mesaiye başlaması gereken saatten sonra işe başladığında bu durumu dikkate almıyorsunuz gibi.

Benim hesabın mantığı şu şekilde; işe giriş-çıkış saatleri arasındaki farktan, normal mesai saati olan 9 saati düşer ve sonucu + veya - olarak söyler.

.
Ekli dosyada tek-tek belirtmiştim.. Normal mesai ile işimiz yok.. Normal mesaileri düşeceğiz ki, normal mesailerin dışında ne çalışmış onu ücretlendireceğiz.. Çünkü normal mesaiyi aylık maaş olarak zaten alıyor.. Aylık maaşa girmeyen 08.00--17.00 dışında kalan mesaileri listeye alacağız..

Yukarıda hatırlattığınız örneğe göre, 13.30 dan 17.00 ye kadar kısım, normal mesaiye giriyor ve bunun ücretini zaten alıyor.. Fakat normal mesai dışında kalan 17.00--20.00 arası da 3 saat ediyor.. Bize de normal mesai dışındaki çalışma zamanları lazım..

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Evet ama; 08:00 - 13:30 arasında mesaide olmadığı için, fazladan ödeme yapılmış olmuyor mu ? Benim hesapta, bu fazlalık fazla mesaiden düşülüyor...

Sizin mantıkla bakarsak; kişi o gün normal mesai saatlerinde işe hiç gelmese, ama mesai saatinden sonra 9 saat çalışırsa, o gün için hem normal çalışma mesaisini hem de 9 saatlik fazla mesaisini alacak. Böylelikle, 1 mesai günü için 2 günlük ücret almış olmayacak mı?

.

Son düzenleme:

EKREM1661

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2016
03-02-2026
Evet ama; 08:00 - 13:30 arasında mesaide olmadığı için, fazladan ödeme yapılmış olmuyor mu ? Benim hesapta, bu fazlalık fazla mesaiden düşülüyor...

Sizin mantıkla bakarsak; kişi o gün normal mesai saatlerinde işe hiç gelmese, ama mesai saatinden sonra 9 saat çalışırsa, o gün için hem normal çalışma mesaisini hem de 9 saatlik fazla mesaisini alacak. Böylelikle, 1 mesai günü için 2 günlük ücret almış olmayacak mı?

.
Bu sizin dediğiniz özel sektör mantığında geçerli.. Resmi kamu sektöründe normal mesai (08.00--17.00) saatlerinde gelmemezlik, disiplin cezalarına tabidir.. Bunlar çalışma kanunları ile düzenlenmiştir.. Önce ihtarla başlar, maaştan kesme ve işten çıkarılmaya kadar gider..) Normal mesai ile, normal mesai dışındaki çalışma tamamen birbirinden farklı.. Ama özel sektör senin dediğin gibidir, o ayrı bir konu..

Sizin verdiğiniz örnekte (normal mesaiye gitmediği halde aldığı ücret ile mesai sonrasında aldığı ücret) çalışma yasaları böyle birinin iş hayatını bitirir ve ayrıca normal mesaide mazeretsiz çalışmadığı/gelmediği durum cezai müeyyidelerle düşülür.. Bunu fazla çalışma mesaisi ile karıştırmayın.. İkisi birbirinden farklı çalışıyor..

İşin özeti..
Normal mesai, resmi iş kanunları ile düzenlenmiş.. Fazla mesai konusunu mevcut idare (Müdürlük..gibi) düzenliyor.. Yine bu da idarelere verilmiş bir yetkiden kaynaklanmakta..

Son düzenleme:

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Fazla mesai hesaplama kriterlerini bir kenara bırakıp, sizin belirttiğiniz hususlarda Cumartesi-Pazar mesai şartlarını da göz önüne alarak ekli dosyayı hazırladım. Dosyada sabah erken ve akşam fazla mesaileri ayrı ayrı hesaplanıp, toplamı alınmaktadır. İsterseniz o sütunları gizlersiniz...

Sizin isteklerinizi karşılıyor gibi görünüyor, inceledikten sonra fikrinizi belirtirsiniz.....

.

Ekli dosyalar

EKREM1661

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2016
03-02-2026
Haluk üstad.. Çok başarılı bir çalışma olmuş ve de özetle harika olmuş.. çok çok teşekkürler ve elinize sağlık..

Bu özellikle döner sermayeli Resmi kurumlarda fazla mesai yaptırılan işçi çalışanları için lüzumlu bir çalışma oldu..

Adınıza istikbal ve muvaffakiyetler dilerim.. Selam ve Dua ile..

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Bilmukabele, kolay gelsin ....

.

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
25 No'lu mesajdaki dosyayı yeniledim..... Formüller biraz daha kısaltıldı, "Pazar" günleri için bir hata vardı, onu düzelttim ve sizin orjinal listenizdeki mesai girişlerine ilaveler yapılarak, sonuçlar test edildi.

.

Son düzenleme:

EKREM1661

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2016
03-02-2026
Çok çok teşekkürler Haluk bey..!

maznun5255

Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft® Excel® Microsoft 365 için MSO 64 bit
18-07-2025
Merhaba
Ustalarım rica etsem bu konu ile ilgili benimde bir talebim olacak.
Çalışma saatler girip mesaileri hesaplamak istiyorum.
Sütün baslıklarında-Tarih-İsim Soyisim-Giriş saati-Çıkış saati-Mesaisiz çalışma süresi-Mesai süresi-mesai birim ücreti
Şartlar şu şekilde
1-Giriş saati 08:30 cıkıs saati 17:30 ise normal ücret
2-Giriş saati 08:30 cıkıs saati 17:30 dan 19:00 a kadar ise 19:00-17:30 = 1,5 saat ( yemek verilmiyor )
3-Giriş saati 08:30 cıkıs saati 19:00 dan sonrakiler için çıkış saati - ( eksi ) 17:30.Yemek verildiği için yarım saat eksik hesaplanacak
3.Maddeye örnek vermek gerekir se ; cıkıs saati 21:30 olur sa 21:30-17:30 = 4 saat - yarım saat yemek molası 4-0,5= 3,5 saat olacak
tesekkurler.