• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Oran hesaplamak

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Excel 2003
Merhaba arkadaslar,

Bir artis orani hesaplamak istiyorum ve iki degerimiz var.

A= 500 %
B= 880 %

B'nin A'ya göre artis orani % olarak nedir diye hesaplarsak:

1. yol: "B/A*100-100" formülü ile %76'lik bir artisin oldugunu bulabiliriz.

2. yol: "(B-A)/A*100" formülü ile de %76'lik artisin oldugu hesaplanabiliniyor.

Benim buradaki sorum su:

A= -500 %
B= 880 %

ise B'nin A'ya göre artis orani nedir? (Manuel hesaplamama göre artis oranini %138000 buldum) Ama formüllere göre farkli sonuc cikiyor.

Excelde nasil bir formül yazmaliyiz ki A veya B'den herhangi birinin ya da ikisinin de (-) veya (+) olmalari halinde oran neyse o ciksin.

Simdiden tesekkürler..

Excel Vers. ve Dili
Mr Step Back
Eksi sayıdan Artı sayıya geçişlerdeki % hesaplamasında Eksi sayıyla Artı sayının arasındaki fark onun % artışına karşılık gelir. Şöyel ki;

C1=((A1*-1)+B1)*100

Yani; ((-500*-1)+880)*100 = 138000

Normal şartlarda % farkını bulmak için uygulanan yöntem şudur: ((Büyük sayı - Küçük Sayı) / Küçük sayı)*100
Eğer Küçük sayı (-) ise; Direkt Büyük sayı ile Küçük sayı arasındaki fark kadardır. Bu neden Böyle derseniz;
İspatı : (-) sayı ile +1 arasında ne kadar sayı var ona bakalım (501 var) Bunu +Büyük sayının üzerine ekleyelim (+1381), yüzde farkı için de * 100
Şimdi Formülümüzü uygulayalım; ((BS-KS)/KS)*100
=((1381-1)/1)*100 = 138000 :) İyi günler dilerim...

Not: 500 nin % Kaçı 880 e tekabül eder? ((BS-KS)/KS)*100
880 den kaç iskonto yaparsak 500 eder? ((BS-KS)/BS)*100

*** xrolexx arkadaşımızın uyarısıyla düzeltildi ***

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Tesekkürler öncelikle,

ancak birsey belirtmek istiyorum formülünde *100 demeyi unutmus olabilir misin? cünkü

A= 1
B= 880

olunca bile artis orani %87900 cikiyor. A=-500 olunca bu deger cok daha yüksek olmali yani senin formülünün sonucunu 100 ile carpmak gerekiyor diye düsünüyorum.

Ayrica bir datada hangi sayi (-) hangisi (+) hepsini tek tek konrtol edemeyecegimizi varsayarsak bu formülü genel olarak uygulayamayiz öyle degil mi? Daha genel bir formül yazma sansimiz var midir?

Excel Vers. ve Dili
office xp pro türkçe
xrolexx;

soruyu sorma şeklinizden şunu anlıyorum
yanlışsam beni düzeltin

Oran hesaplamasında sayılardan bir tanesi eksi dahi olsa artıymış (+) gibimi

işlem yapılacak

Excel Vers. ve Dili
Aslinda özetle sunu istiyorum sayilardan herhangi biri (-) veya (+) olsa bile aralarindaki % degisim gercekte neyse o olmali. Ayri formülden ziyade hepsini kapsayacak ortak bir formül.

Sn. ismailmuhcu ile farkli yoldan ayni sonuclari buluyorum. Sadece bunu nasil formülize ederiz ki rakamlarin (-) veya (+) olmasindan ziyade sonuca ortak bir formülle ulasabilelim.

Cünkü (+) rakama yukaridaki formülü uygulayamayacagimiza göre kaldi ki bir datanin binlerce satirdan olustugunu da varsayarsak öyle bir formül olmali ki rakamlarin (+/-) pozisyonuna göre oranlarini bulacak.