- Excel Vers. ve Dili
- Ofis 365 Türkçe
DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
Altın Üyelik Hakkında Bilgi
Evet hocam ayneneski haline getirmek için şifrelenmiş değerde mi işlem yapıyorsunuz da hata alıyorsunuz?
Ekli dosyayı görüntüle 251783
Sayın Hocam sayenizde şöyle bir tablo oluşturdum,İlk kodlardaki harf ve rakam dizilimlerini karıştırırsanız, yani düzenli bir sıralama olmazsa olay karmaşık hale gelir.
Tabi bu sıralamayı kaybetmemek gerek.
Hocam siz sanırım 3 defa sezar şifrelemesi yaptıran bir kod yazmışsınız... enigma bundan daha karmaşık ve kendi zaafları da mevcut.. makroyla yapılabilir şeyler ama baya detay var. 3 rotorlu en sade halini üstadlar makro ile yapılabilir.Selam HücrelereFısıldayanAdam,
Necdet Bey'in kodu sayesinde çok işlemler yapılabilir,
yazdığınız gibi enigma makinesinin yaptığı şifreleme mantığını taklit eden bir uygulama yapmaya çalıştım..
3 defa şifreleme yapıyor. Tabi açarkem de geri gelerek 3 defa şifre açıyor. Fikrin için sana da teşekkürler.
Siz haklısınız Enigma çok karışık youtube den çalışma prensibini izlemeiştim. Biz de tabii ki onun gibi olmasa da (yukarıda açıkladığın gibi), 3 defa ayrı ayrı kaydırarak şifreledik baya karıştı. Enigmadaki gibi tek harfi karıştırarak değil, Örneğin: İlk şifrelemede harfleri 7 kaydırdık, oluşan şifreyi de 5 kaydırdık, çıkan sonucu da tekrar mesela 3 kaydırdık. Yani bunu çözmek zorlaştı. Daha farklı yöntemler tabi ki olabilir. Şimdilik yukarıda gönderdiğim dosya oluşturdum.. Zamanla geliştirebiliriz diye düşünüyorum.Hocam siz sanırım 3 defa sezar şifrelemesi yaptıran bir kod yazmışsınız... enigma bundan daha karmaşık ve kendi zaafları da mevcut.. makroyla yapılabilir şeyler ama baya detay var. 3 rotorlu en sade halini üstadlar makro ile yapılabilir.
Sezar şifrelemesi çok basit bir şifreleme her harf aynı yöntemle şifrelendiğinden, sadece bir kaç kelimeye bakıp paterni görüp, çözmek çok kolay.
enigmada ise her harf şifrelendikten sonra rotorlar dönüyor.. A harfi F oldu diyelim.. sonra tekrar A girince H olabiliyor, sistemin zaafı ise harfin şifrelenmiş hali kendi olamıyor.. bu zayıf noktasından faydalanılarak kırıldı zaten makina. Ayrıca başlangıç ayarları filan var..
Detay bilgiler şurada mevcut: https://tr.wikipedia.org/wiki/Enigma_şifrelemesinin_analizi
Giriş Harfi: 'A'
Rotor I: 'A' rotor I'den geçer ve 'E'
Rotor II: 'E' rotor II'den geçer ve 'J'
Rotor III: 'J' rotor III'den geçer ve 'Z'
Reflektör: 'Z' reflektör tarafından 'T'
Rotor III: 'T' rotor III'den geçer ve 'O'
Rotor II: 'O' rotor II'den geçer ve 'K'.
Rotor I: 'K' rotor I'den geçer ve 'M'
Çıkış Harfi: 'M'
Rotorlar: çark: 26 harften oluşan bir küme
Farklı olur diye düşünmüştüm.Yanlış anlamış olabilirim ama kaç defa kaydırdığınızın bir önemi var mı ki?
sonuçta tüm kaymaların toplamı kadar bir defa kaydırmış olunmuyor mu?
Çok güzel ama çok da karışık. Çok Fonksiyon var..."Sezar'ın hakkı Sezar'a..." Konu bir türlü çözüme kavuşamıyor. Çift yönlü (geri dönüşebilen) modern şifreleme tekniklerinden birini kullansanız nasıl olur? AES gibi mesela... URL: [VB6/VBA] Simple AES 256-bit password protected encryption
.
evet hocam, sadece harf kullanıldıysa en fazla 29 kere deneme-yanılma yeterli olurdu.yada şifreli metnin sadece ilk 10 yada 20 harfini alıp 1den 1000 kadar kaydırsak ve içlerinden herhangi bir kelimenin Türkçe kelime listesinde olup olmadığına bakmak ile yeterli olabilir?
İyi araştırmışsın, tebrikler...Adamlar zaten mükemmel bir Enigma makinesi simülatörünü yapmış, inanılmaz gerçekci ve detaylı. (exe program)
Enigma Simulator
German Enigma cipher machine software simulation.www.ciphermachinesandcryptology.com