Sütun indeks nosunu girerek Sütun harfini bulma

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Deneyiniz.

Kod:
Sub Sütun_Harfi_Bul()
    No = Application.InputBox("Lütfen sütun numarasını giriniz!", "Sütun Numarası")
    If No = False Or No = Empty Then Exit Sub

Sutun = Split(Columns(Val(No)).Address, ":$")(1)
    Sutun = Sutun & ":" & Sutun
    With Columns(Sutun)
        .Copy
        .PasteSpecial xlValues
         Application.CutCopyMode = False
    End With
End Sub

Excel Vers. ve Dili
2007, 32
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08/06/2018
Korhan Hocam,

Tekrar teşekkür ederim.
Aşağıdaki şekilde çalışıyor.
Ancak kırmızı kısımdaki "h1" yerine "h5" olması gerekiyor ve "h5" olunca
kopyalanan kolonla yapıştırılan kolon boyutları farklı olduğu için hata veriyor.

Bana kopyalanan kolunun (2,51) arası satırı yetiyor.
Buna göre bir müdahale yapılabilir mi acaba?

Kod:
Private Sub CommandButton2_Click()

ARANAN = ComboBox1.Text
Sheets("Anahtar").Select
Range("A1").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=RIGHT(""" & ARANAN & """,1)"
No = Sheets("Anahtar").Range("A1").Value

Sutun = Sutun & ":" & Sutun
Columns(Sutun).Copy
Sheets("Analiz").Select
[COLOR="Red"]Range("h1").Select[/COLOR]
ActiveSheet.Paste

MsgBox ComboBox1.Text & " referans kodlu cevap anahtarı alındı.", vbInformation, "       Bilgi"

End Sub

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Bedri Bey,

Sütun diyorsunuz kodu ona göre öneriyoruz. Sonra hata veriyor diyorsunuz. Bizler sizin ne yapmak istediğinizi bilemeyiz ki!

Bu sebeple sorularınızı net olarak sorarsanız net cevaplar alırsınız. Bizlerde boşu boşuna defalarca kod güncellemek zorunda kalmayız.

Aşağıdaki kodu deneyiniz.

Kod:
    ARANAN = ComboBox1.Text
    Sheets("Anahtar").Select
    Range("A1").Select

Alan = Sutun & "2:" & Sutun & "51"
    Range(Alan).Copy
    Sheets("Analiz").Select
    Range("H5").Select
    ActiveSheet.Paste

MsgBox ComboBox1.Text & " referans kodlu cevap anahtarı alındı.", vbInformation, "Bilgi"
End Sub

Excel Vers. ve Dili
2007, 32
08/06/2018
Bedri Bey,

Sütun diyorsunuz kodu ona göre öneriyoruz. Sonra hata veriyor diyorsunuz. Bizler sizin ne yapmak istediğinizi bilemeyiz ki!

Bu sebeple sorularınızı net olarak sorarsanız net cevaplar alırsınız. Bizlerde boşu boşuna defalarca kod güncellemek zorunda kalmayız.

Aşağıdaki kodu deneyiniz.

Kod:
    ARANAN = ComboBox1.Text
    Sheets("Anahtar").Select
    Range("A1").Select

Alan = Sutun & "2:" & Sutun & "51"
    Range(Alan).Copy
    Sheets("Analiz").Select
    Range("H5").Select
    ActiveSheet.Paste

MsgBox ComboBox1.Text & " referans kodlu cevap anahtarı alındı.", vbInformation, "Bilgi"
End Sub
Teşekkür ederim.
Ancak azarlar gibi bir üslupla yazıyorsunuz.
Kusura bakmayın, cevap yazmama hakkınız var
ama azarlar gibi cevap verme hakkınız yok!

Hata vereceğini kestirebilecek kadar vakıf olsam,
herhalde soruyu da ona göre sorardım.

Cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Azarlamadım ki sadece bilgilendirmek için yorum yazdım. Sanırım yanlış anlaşıldım.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba Sayın BedriA.

Örnek belge olmaksızın sorulan sorulara verilen cevaplar,
ister istemez varsayımlara dayanıyor ve çoğunlukla ihtiyacı tam karşılamıyor.

Sorularınızı,
-- gerçek belgeyle aynı yapıda ve
-- gerçek belgedeki verileri temsil edebilecek örnek veriler içerecek şekilde
hazırlanmış örnek belge üzerinden sorarsanız istediğiniz sonuca daha hızlı ve net olarak ulaşabilirsiniz.

Böylece forumda sorulara cevap yazanlar da başka bir üyenin destek talebiyle ilgilenecek zaman bulabilir değil mi?

İyi çalışmalar dilerim.
.

Excel Vers. ve Dili
2007, 32
08/06/2018
Merhaba Sayın BedriA.

Örnek belge olmaksızın sorulan sorulara verilen cevaplar,
ister istemez varsayımlara dayanıyor ve çoğunlukla ihtiyacı tam karşılamıyor.

Sorularınızı,
-- gerçek belgeyle aynı yapıda ve
-- gerçek belgedeki verileri temsil edebilecek örnek veriler içerecek şekilde
hazırlanmış örnek belge üzerinden sorarsanız istediğiniz sonuca daha hızlı ve net olarak ulaşabilirsiniz.

Böylece forumda sorulara cevap yazanlar da başka bir üyenin destek talebiyle ilgilenecek zaman bulabilir değil mi?

İyi çalışmalar dilerim.
.
Ömer Hocam,

Sizin yazdıklarınız site için kimsenin itiraz edemeyeceği şeyler ancak buradaki sorun şu an o değil. Öyle bile olsa bu, ortalama Türkçe gramer bilgisi olan 10 kişiden 8'nin "azarlama üslûbu" diyeceği bir üslûpla cevap yazılması hakkını vermiyor.

Ayrıca forum demek paylaşmak demek... Korhan Bey'in tepkisi, aldığı ürünü 3-5 defa iade etmek veya değiştirmek için götüren müşteriye satıcının tepkisi gibi... Oysa ne Korhan Bey satıcı, ne de ben müşteriyim.

Sıkıldıysa cevap vermeyebilir Korhan Bey ama bu şekilde cevap vermek doğru değil. Aylardır muhatap oluyoruz ve ilk defa böyle bir tepki aldım, şaşırdım, üzüldüm.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Bedri Bey,

Tekrar ediyorum ben sizi azarlamadım. Yazdıklarımı tamamen yanlış algılamışsınız. Eğer bu şekilde algılanıyorsa da özür dilerim.

Forum geneli için bir dipnot belirtmekte fayda görüyorum. Farklı başlıklarda defalarca yazdık ama yine de hatırlatmak istedim.

Bizler yönetici olarak kimseyi kırma taraftarı değiliz. Olmadık.

Ben kendi adıma üyelerimizin gelişimini elimden geldiğince gözlemlemeye çalışıyorum.

Exceli bir bina gibi düşünün. Temelini atmadığınızda bir gün çökecektir. Üyelerimiz genelikle çok az da olsa bir bilgi birikimi oluştuğunda gördükleri ya da hayal ettikleri projeleri hazırlamak için kolları sıvıyorlar. Bunu çok iyi görebiliyoruz.

Bütün üyelerimiz için bu gözlemi yapmamız ya da hatırlamamız mümkün değil. Bu sebeple ben çoğu zaman cevap yazarken üyemizin yeni başlamış biri olduğunu düşünerek örneğin TAMAM tuşuna tıklayın diye yazarak yönlendiriyorum.

Projeye başlamış bir üyemizin (sizi tenzih ediyorum) sütun, hücre aralığı ve çok kullanılan formüller gibi temel bilgileri öğrenmiş olduklarını düşünüyoruz. Zaten excel özünde satır ve sütunlardan oluşuyor.

Yani size yazdığım mesajın özünde de sadece bu var. Lütfen başka anlam çıkarmayınız.

İyi forumlar...

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Merhaba Bedri bey

Bir yanlışlığa meydan vermemek için konuya müdahil olma gereği duyuyorum. Korhan beyi uzun yıllardır tanırım. Bugüne kadar bırakın kimseyi kırmayı en küçük kırıcı bir üslûp kullandığına dâhi şahit olmadım. Kendisi forumumuzdaki sabırlı kişilerin en başında gelir. Siz yazılanları yanlış anlayarak alınganlık göstermişsiniz. Lütfen yazılanları sadece size değil tüm üyelerimize karşı yazılan yerinde bir hatırlatma olarak kabul edin.

Excel Vers. ve Dili
2007, 32
08/06/2018
Sütunun tamamı, başka bir sütunun bir kısmına kopyalandığında hata veriyormuş; ben bunu demin, yani deneyerek öğrendim. Yoksa sütun nedir, satır nedir, matris nedir, determinant nedir biliyorum yani.

Öğrenmek için hata almak, o hataların nedenini araştırmak gerekiyor değil mi yol alabilmek için? Soru sormak da araştırmanın bir parçası...

Değişkenleri fonksiyonlarda kullanmakta sıkıntı yaşadığımı sorduğum sorulardan anlamış olmalısınız ki anlamasanız da ben belirtmiştim zaten.

Yanlış anlaşılma diyorsanız, yanlış anlaşılmaya mahal veren ifadeleri dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. Burada jest mimik olayı yok; yazdıklarınız var: Sonuna ünlem işareti bile konmuşsa, ben bunu "yanlış" anlarım valla.

Fazla hassasiyet göstermiş olabilirim ama gerçekten üzüldüm buna...

Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
2007, 32
08/06/2018
Merhaba Bedri bey

Bir yanlışlığa meydan vermemek için konuya müdahil olma gereği duyuyorum. Korhan beyi uzun yıllardır tanırım. Bugüne kadar bırakın kimseyi kırmayı en küçük kırıcı bir üslûp kullandığına dâhi şahit olmadım. Kendisi forumumuzdaki sabırlı kişilerin en başında gelir. Siz yazılanları yanlış anlayarak alınganlık göstermişsiniz. Lütfen yazılanları sadece size değil tüm üyelerimize karşı yazılan yerinde bir hatırlatma olarak kabul edin.

Levent Hocam,

Duyarlılığınız için teşekkür ederim.
İsme hitaben yazılınca insan üstüne alınıyor ister istemez.

Ama çok önemli değil; Korhan Hoca'dan çok şey öğrendim, sabrını, ilgisini biliyorum ve takdir ediyorum. Yüzünü bile görmeden sempati duyduğum nadir insanlardan biridir hatta... Belki de bu yüzden üstüne düştüm bu kadar...

Unutalım gitsin.

Kolay gelsin.

Selam ve saygılarımla.