• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

sütunları imalat birimi varsayıp iş ilerleme oluşturma

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
ekli dosyamda sorumu ilettim sayın hocalarım
sorumun özeti şu
belirli 2 tarih arasında
belirli bir imalatta
imalatın belirli bir kesiminde (üst taraf-alttaraf gibi)
imalattaki ilerlemeyi gösteren bir şekilse diyagram oluşturmak istiyorum koşullu biçimlendirme yada alternatif her çözüm olabilir.
bu ilk gönderdiğim soruda veriler az sayıda sizden gelecek çözümlere göre geliştirilebilir olacak

Ekli dosyalar

L10 hücresine;
Kod:
=YİNELE("|";[COLOR="Red"][B]10[/B][/COLOR]*TOPLA.ÇARPIM(((G10:G36)="Üst")*((C10:C36)>=$L$2)*((C10:C36)<=$L$3)))&"  "&TOPLA.ÇARPIM(((G10:G36)="Üst")*((C10:C36)>=$L$2)*((C10:C36)<=$L$3))
L11 hücresine;
Kod:
=YİNELE("|";[B][COLOR="red"]10[/COLOR][/B]*TOPLA.ÇARPIM(((G10:G36)="Alt")*((C10:C36)>=$L$2)*((C10:C36)<=$L$3)))&"  "&TOPLA.ÇARPIM(((G10:G36)="Alt")*((C10:C36)>=$L$2)*((C10:C36)<=$L$3))
formüllerini uygulayınız. Yazı tipi rengi ve boyutu ile formüldeki 10 sayısını değiştirerek görsel olarak UZUNLUĞU değişen ÇUBUK şeklinde grafik benzeri görüntü elde edebilirsiniz.

İyi günler dilerim.
.

sayın ömer.baran hocam
ben çözümünüzü anlayamadım.
uyguladım ama çözümde karşıma çıkan görüntüden birşey anlayamadım kusuruma bakmayın
bende topla.çarpım kullanarak birşeyler bulduktan sonra koşullu biçimlendirmeyle birşeylere ulaşmak için çalışıyorum ama henüz ortaya birşey çıkartamadım
ilerde çok daha fazla veri içeren bir tabloya dönüşeceği için çözümleri anlayabilirsem ilerde kendimde dönüştürebilirim
alternatif çözümler yapabilirmiyiz.

Son düzenleme:
birazdan inceleyecem ömer.baran hocam
bende kendi çözümümü ekleyecem birazdan eklediğim halde yine sorcaklarım olacak
şimdi ekleyeceğim dosyada kendimde birşeyler yapmaya çalıştım.

koşullu biçimlendirme ile üst tarafta ve alttarafta belirli tarihler arası ne kadar hangi kesimlerde ilerleme olduğunu bulmaya çalıştım
sarı dolgu ile yaptığım kısım formülle nasıl yapılır.

bu soru gurubuma çok eklemeler yapılacağı için yavaş yavaş sora sora anlaya anlaya ilerlemeyi düşünüyorum
en geniş kapsamda sorumdaki içerikler şunlar
belirli tarihlerde giriş-çıkış yönünde imalat (kazı-beton-yalıtım....vs) yapılırken yine aynı tarikte Çıkış-Giriş yünündede aynı imalatlar yapılabilir. ve imalat yapılan yapının (tünel) üst ve alt taraflarında ayrı ayrı yerlede farklı zamanlarda veriler işlenecek. bunu şekilsel miktarsal ilerleme uzunlukları olarak takip edebilmek için çalışmalara başladım ve bu sorularla konuyu kendimde anlamış anlatmış olacağım.

Daha Teknik anlatırsam tünel imalatı yapılıyor. tünelin giriş ve çıkış ucları mevcut . belirli bir tarihte start veriliyor. arazi durumuna göre bir yönden diğerine doğru (giriş-çıkış yada çıkış-giriş doğrultusunda) önce tünelin içi kazılıyor. tünelin içind e kalacak zeminin kazısı yapılıyor. fakat imalat teknikleri gereği tünelin kesiti olarak tek seferde kazılmıyo da üstyarısı ve altyarısı denen şekilde kazı yapılıyo önce üstyarıdan 50-100 metre kazıldıktan sonra kazılmayan altyarısı kısmından başlanıyo kazmaya işte kazılarda ilerleme birimi m. oluyo baştan sona doğru üstyarısından 70 m. altyarısından 30 m. kazıldı gibi dökümanlar günlük tutuluyo.

kazısı yapılan boşluklara ise sonraları betonlar vs profil demirlerle iksalama yapılıyo işte bunlarda tutuluyo.
işin zor tarafı imalatlarda her gün 1 metre gidildiği kuralına göre başlanıyo her gün 1 metre gidiliyo ama bazen zemin durumuna göre bu 1,5 metreye çıkartılıyo. (bu beni sütunları grafik gibi sabit bir sayı ilerlemesi olarak kullanmada zorladı)
bu karmaşa veri trafiğinde exceli iyi kullanıp zorlanmadan hem verisel hemde şekilsel takip yapmam gerekiyo
bu konuyla başlamış oluyorum inşallah sayın hocalarımın yardımları olur güzel bi sonuca çıkarız.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
ben dosyam üzerinde eklemeler yaptım ve sarı dolgulu olan yeri formülle ve biçimlendirme ile nasıl yaparım.

Ekli dosyalar

Mevcut belgenizi ve formülleri anlamadım ancak, eğer sorununuz BUÇUK ile illi ise; 1 birim için 2 hücre kullanarak ve dolayısıyla 1 hücre 0,5 birime tekabül edecek şekilde formüllerinizi kurmayı deneyin isterseniz.
Bu da fikir mi diye düşünebilirsiniz ama, bazen insan önündeki apaçık gerçeği bile göremiyor. Belki detayla uğraşırken akla gelmemiştir diye bu fikri dile getirdim.
Kolaylıklar dilerim.

sayın omer.baran hocam
konuma gösterdiğiniz özen için teşekkür ederim
benim sorumdaki zorluklar (veri karmaşası) bunlarla kalmıyor.
bir tünel imalatında her gün kaç metre kazılarak gidildiği sabit bir ilerleme olarak projede belirtilmiyo arazideki duruma göre oluyo . daha önce yapılmış uygulamalarda şöyle örneğin baştan sonra doğru ilk 50 m. si 1,00 m. günlük ilerlemeyle gidilirken 50 den 136 ya 1,20 m. ilerleme kabul edilmiş sonra kalanı 1,50 m. kabul edilerek gidilmiş.

önce dolu olan tünelin içi kazılarak açılıyo sonra içi kazılmış boş olan tünelin içine farklı imalatlar yapılıyo. betonlama, çelik hasır, yalıtım destek yapıları vs.vs gibi.
bunların hem ilerlemesi yani kaç metre beton imalatı yapıldı ve kaç m³ beton döküldü gibi
ben kendi çizelgelerimde ilerledikçe foruma sorularım artacaktır. ama
6 nolu mesajımda ki sarı dolgulu kısmı nasıl yapabilirim.

Geri