Soru Birim maliyet hesaplama

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
Merhaba,

Bir konu da sizlerin desteğine ihtiyacım var. Çalıştığım iş yerinde excel üzerinde bir stok takibi yapıyorum. Gelen ürünleri sisteme giriyorum girdiğim zaman genel stok durumda artış ürün çıkışı yaptığım zaman da genel stok durumundan çıkış yapıyorum bu konularda sıkıntı yaşamıyorum. Ancak şu an için tablo ya eklemek istediğim bir şey var ve bu konu da sıkıntı yaşıyorum.

Gelen ürünlerin birim maliyetini hesaplamak istiyorum. örnekle anlatmam gerekirse bir ürünü stoğa 10 liradan alıyorum ve birim maliyeti 10 lira olarak hesaplatabiliyorum. 10 liradan aldığım bu ürün bitmeden aynı ürünü 15 liradan aldığım zaman birim maliyet hesaplaması yapamıyorum. yani sotoğumdaki 10 ürünün 5 tanesini 10 liradan diğer 5 tanesini 15 liradan almış oluyorum.

Yapmak istediğim stoğa aldığım 2 farklı maliyetteki ürünün ortalamasını alırken ucuza aldığım stok bittiği zaman otomatik olarak yüksek olan alış fiyatından maliyet hesaplasın istiyorum.

Öyle bir şey olmalı ki stoğa farklı rakamlardan aldığım ürünlerin ortalama maliyetini almalı.

Bununla alakalı örnek bir tablo isterseniz eğer yok ama yapabilirim.

Umarım anlatabilmişimdir şimdiden teşekkür ederim.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Bence örnek dosya paylaşmalısınız.
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Çıkışların TOPLAM FİYATI yok mu?

Birde firmaların hesaplamada bir önemi var mı?
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
Çıkışların TOPLAM FİYATI yok mu?

Birde firmaların hesaplamada bir önemi var mı?
Çıkışların toplam fiyatı aldığım birim maliyetten ortalama ile hesaplanacak ben aldığım ürünleri satarak kar elde etmiyorum firma içinde departmanlara gönderiyorum bu yüzden aldığım ürünlerin alış fiyatı üzerinden maliyet hesaplaması yapılacak. Firmaların isimlerinin önemi var farklı firmalardan farklı ürünler alıyorum formülleme de firma ismi ve ürün ismi ile hesaplama yaptırıyorum.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
İki alternatif formül kurguladım. Deneyin bakalım olacak mı?

1. Formül;
C++:
=(ÇOKETOPLA($F$2:F2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK GİRİŞ")-ÇOKETOPLA($F$2:F2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK ÇIKIŞ"))/(ÇOKETOPLA($E$2:E2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK GİRİŞ")-ÇOKETOPLA($E$2:E2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK ÇIKIŞ"))
2. Formül;
C++:
=TOPLA.ÇARPIM(($B$2:B2="STOK GİRİŞ")*($D$2:D2=D2)*($F$2:F2)-($B$2:B2="STOK ÇIKIŞ")*($D$2:D2=D2)*($F$2:F2))/TOPLA.ÇARPIM(($B$2:B2="STOK GİRİŞ")*($D$2:D2=D2)*($E$2:E2)-($B$2:B2="STOK ÇIKIŞ")*($D$2:D2=D2)*($E$2:E2))
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
İki alternatif formül kurguladım. Deneyin bakalım olacak mı?

1. Formül;
C++:
=(ÇOKETOPLA($F$2:F2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK GİRİŞ")-ÇOKETOPLA($F$2:F2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK ÇIKIŞ"))/(ÇOKETOPLA($E$2:E2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK GİRİŞ")-ÇOKETOPLA($E$2:E2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK ÇIKIŞ"))
2. Formül;
C++:
=TOPLA.ÇARPIM(($B$2:B2="STOK GİRİŞ")*($D$2:D2=D2)*($F$2:F2)-($B$2:B2="STOK ÇIKIŞ")*($D$2:D2=D2)*($F$2:F2))/TOPLA.ÇARPIM(($B$2:B2="STOK GİRİŞ")*($D$2:D2=D2)*($E$2:E2)-($B$2:B2="STOK ÇIKIŞ")*($D$2:D2=D2)*($E$2:E2))
2 formülü de G2 hücresine yapıştırdım aşşağı doğru çektiğimde G4 hücresinde birim maliyeti 1000 olması gerekirken 1333 olarak hesaplıyor.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
ÇIKIŞ'larınızın toplam fiyatını doldurursanız doğru hesaplar.
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
ÇIKIŞ'larınızın toplam fiyatını doldurursanız doğru hesaplar.
Zaten problem de orda çıkışların maliyetini hesaplamasını istiyorum. En baştan istediğim aslında bu ürünlerin alış fiyatına göre çıkış fiyatlarını hesaplamasını istiyorum.
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
Yani şöyle ifade edeyim ben özel bir klinikte görev yapıyorum. Belirli ürünleri aldıktan sonra klinikteki farklı departmanlara çıkış yapıyorum örneğin koruyucu elbise gibi. Yani aldığım ürünün alış fiyatını ve adedini girdikten sonra aynı ürünü bir departmana çıkış yaptığım zaman birim maliyetini hesaplayıp o departmana verdiğim ürünün maliyetini yazsın istiyorum.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
O zaman F4 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın.

C++:
=G3*E4
Bu şekilde ÇIKIŞ'larınızı maliyetlendirmiş olursunuz.

Birim maliyetleriniz doğru hesaplanmış olur.
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
Ancak bir ürünü aldığım fiyata bir sonraki sefer alamayabiliyorum yani stoktaki 10 adet ürünü 100 tl den aldıysan bir sonraki 10 adet ürünü 150 tl den alıyorum. Bu durumda departmanlara ürün çıkışı yaparken 100 tl den aldığım ürün bitene kadar departmana ürün başı maliyeti 100 tl den göstersin. 100 tl den aldığ
O zaman F4 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın.

C++:
=G3*E4
Bu şekilde ÇIKIŞ'larınızı maliyetlendirmiş olursunuz.

Birim maliyetleriniz doğru hesaplanmış olur.
Sanırım şu an oldu tablo üzerinde bir detaylı denemesini yapayım. Çok teşekkür ederim yardımınız için.
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
Ekteki format sanırım işinizi görecektir.

Harici Link (Silinebilir) ; https://www.dosya.tc/server31/ua10sw/STOK_TAKIP.xlsx.html
Tekrar merhaba,

Göndermiş olduğunuz tablo için teşekkür ederim doğru yolda ilerliyoruz ancak 2 sorum daha var öncelikle gönderdiğim örnek tablo da 10 adet stok girişi yaptıktan sonra 10 adet stok çıkı yaptığımda bir hata veriyor.


Buna ilave olarak şöyle bir sorum daha var örneğin 50 tl den aldığım 10 ürün var bir de 100 tl den aldığım 10 ürün var stoktan ilk 10 adet ürün çıkışı yaptığımda birim maliyeti 50 tl alması lazım daha sonraki 10 ürün çıkışında birim maliyeti 100 alması lazım çünkü birim maliyeti 50 olan üründen stoğumda 10 adet bulunuyor. Bunu yapmamız mümkün mü ?
 

kakara

Altın Üye
Katılım
5 Mart 2014
Mesajlar
248
Excel Vers. ve Dili
excel 2016 plus
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
19-12-2025
sayın @uurluyum sanırım ıstedıgınız fifo yöntemi (ilk giren ilk cıkar) site içinde aratma yaparsanız bu tarz paylaşımlar var yapmak ıstedıgınız tablo ıcın hem sıze fıkır verır hemde sıze yardımcı olucak ustadlara bır fıkır vermıs olur.
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024
sayın @uurluyum sanırım ıstedıgınız fifo yöntemi (ilk giren ilk cıkar) site içinde aratma yaparsanız bu tarz paylaşımlar var yapmak ıstedıgınız tablo ıcın hem sıze fıkır verır hemde sıze yardımcı olucak ustadlara bır fıkır vermıs olur.
İnanın çok aradım ancak bulamadım bu tür bir dosya örneğini.
 

kakara

Altın Üye
Katılım
5 Mart 2014
Mesajlar
248
Excel Vers. ve Dili
excel 2016 plus
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
19-12-2025


@uurluyum size örnek acısından bır tablo paylaşıyorum ustadlarımızdan yardım ısterken sıze de fıkır vermıs olur

sayın @muygun un çalışması işallah sizede yardımı dokunur.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Benim önerdiğim formüller AĞIRLIKLI BİRİM MALİYET hesaplar.

Önerdiğim formüller sıfıra bölünme hatası veriyor. Dilerseniz aşağıdaki düzenlenmiş hallerini kullanabilirsiniz.

C++:
=EĞERHATA((ÇOKETOPLA($F$2:F2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK GİRİŞ")-ÇOKETOPLA($G$2:G2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK ÇIKIŞ"))/(ÇOKETOPLA($E$2:E2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK GİRİŞ")-ÇOKETOPLA($E$2:E2;$D$2:D2;D2;$B$2:B2;"STOK ÇIKIŞ"));0)
Yedek Formül;
C++:
=EĞERHATA(TOPLA.ÇARPIM(($B$2:B2="STOK GİRİŞ")*($D$2:D2=D2)*($F$2:F2)-($B$2:B2="STOK ÇIKIŞ")*($D$2:D2=D2)*($F$2:F2))/TOPLA.ÇARPIM(($B$2:B2="STOK GİRİŞ")*($D$2:D2=D2)*($E$2:E2)-($B$2:B2="STOK ÇIKIŞ")*($D$2:D2=D2)*($E$2:E2));0)
 

uurluyum

Altın Üye
Katılım
25 Haziran 2019
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili Ofis 2016 TR 32 Bit ve google e tablolar
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2024


@uurluyum size örnek acısından bır tablo paylaşıyorum ustadlarımızdan yardım ısterken sıze de fıkır vermıs olur

sayın @muygun un çalışması işallah sizede yardımı dokunur.

Evet bu tablo aslında tam olarak istediğim her şeyi karşılıyor ancak makro yerine tüm bunları excel de formüllerle olanı lazım ama bulamadım.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,447
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Biraz araştırınca aşağıdaki linke ulaştım. Linkteki en sağdaki "Excel FIFO model. No VBA." yazısında tıklayınca ilgili dosyaya ulaşabiliyorsunuz.


Burada videosu var;

 
Üst