Ev Kütüphanesi Arşiv ve Ödünç Kitap Takip Programım

Katılım
17 Temmuz 2007
Mesajlar
294
Excel Vers. ve Dili
access
havuza fikir olarak bir damlada benden
Giriş için öncelikle güvenlik açısından ,art niyetli kişilerin girmesini önlemek ve kullanıcı kontrolü açısından şifre ile girilmesi gerekir.
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Buraya kadar yapılan önerilerin bir özeti...

Merhaba;

Bu gece uyku tutmadı (ne de olsa hafta tatili :)) ve buraya kadar yapılan önerileri derli toplu bir şekilde toparlayıp bilgi ve görüşlerinize sunmak istedim. Aşağıda toplamaya çalıştığım bütün öneriler uygulama için yapılan önerilerdir. Bunun yanında iş bölümünün nasıl yapılacağına, en baştan mı başlamak veya mevcut olan tasarım üzerinde devam mı etmek gerekeceğine, çalışma yönteminin nasıl olacağına v.s. ilişkin önerileri toplamadım. Ama bunları da ayrıca toplayıp üzerinde bir müddet sonra fikir alışverişinde bulunulursa iyi olur düşüncesindeyim.

Bu arada Sayın celoy'a mesajı ve hepimiz hakkındaki o güzel sözleri için çok teşekkür ediyorum. Mesleğimin ne olduğunu bilmediğini yazmış. Bu vesileyle hemen kısaca kendimi tanıtıp, önerilerin özetine geçeyim: Ben avukatım ama müzikle biraz daha fazla ilgili olarak görüyorum kendimi. :) Bir kamu kuruluşunda çalışıyorum. 38 yaşındayım, evliyim, Can isminde 11 yaşında bir oğlum var.


BURAYA KADAR YAPILAN ÖNERİLER:


1) “Her ihtiyaca cevap verecek şekilde olması için gerekenleri sıralayın.” (yeni54)

(Her ihtiyaca cevap verilebilmesinin sağlanması önerisi)​

2) “Özellikle okullara nasıl uyarlarız ı düşünün.” (yeni54)

(Özellikle okullarda kullanılabilmesi önerisi)

3) “Öncelikle kullanıcı rahat olmalı; ekleme,silme,güncelleme ve veri gözlemleme konularında bilhassa.. Revizyon gerekiyor açıkçası…” (beab05)

a) (Kullanıcının programı kullanırken rahat olması)
b) (Rahatça ekleme yapabilmesi)
c) (Rahatça silme yapabilmesi)
d) (Rahatça güncelleme yapabilmesi)
e) (Rahatça veri gözlemleme yapabilmesi) önerileri.

4) “Mesela okullar vb. yerler içinde kullanılması düşününülürse bence birde okuyucular tablosu olması gerekir… Hangi kitap ne kadar okundu, en çok hangi yazar tercih ediliyor gibi sorulara yanıt bulmak için de bu gerekli sanırım…” (Taruz)

(Okuyucular tablosu olması ve hangi kitabın ne kadar okunduğu, en çok hangi yazarın tercih edildiği gibi istatistik verilere yanıt verilebilmesi önerisi)

5) “farklı renkler olayını iyi düşünmüşsünüz. Ancak bu da kitapturleri olayı gibi olmuş. Her farklı renk için farklı program oluşturmak gerekiyor.” (yeni54).

“Nedense renk olayına taktım ben ve hiç aklıma bile gelmeyen bir yöntemle ilgilisine arşivlik bir renk değiştirme olayına girdim.. Artık çok fazla renk özgürlüğünüz var, kodlarda oynama yapılarak random yani rastgele değiştirmesi önlenebilir ama o zaman da değişken atama gerekir…” (beab05)

“Access'de epeydir bir uygulamayı açtığımda bu kadar heycanlanmamıştım.. Mükemmel...“ (Taruz) (beab05’in renk değiştirme uygulaması için söylediği sözlerden)

(Kullanıcıların butonlar yardımıyla formda istediği renkleri seçebilme özgürlüğünün olması önerisi) (Bu konuda zaten beab05 çok güzel çalışmalara başlamış bile).​

6) “Bu arada media player denetimindeki sesin nerden geldiğini anlamam çok uzun sürdü. İş yerinde ses kapalıydı. Evde arandım sesin kaynağı için Kendi yolladığımda kaldırdım…” (beab05)

(Programın açılışındaki müziğin kaldırılması önerisi)

7) “Çok kitabı olanlar için sanırım yerini bulmak zor olur. Kitabın kütüphanedeki yerinin sabit olduğunu varsayarsak, kitap girişi yaparken bir de raftaki yerini belli edecek bir alan olması kolaylık sağlayabilir sanki... Tabi bu durumda raflarında isimlendirilmiş veya numaralandırılmış gerek…” (Taruz)

(Kitapların kitaplıktaki yerini belli edecek bir alan olması ve buna göre bir anlayış geliştirilmesi önerisi).


8) “Giriş için öncelikle güvenlik açısından ,art niyetli kişilerin girmesini önlemek ve kullanıcı kontrolü açısından şifre ile girilmesi gerekir.” (celoy)

(Projenin güvenliğine önem verilmesi ve şifreyle girilmesi önerisi).​

NOT: Benim şimdilik toparlayabildiklerim bunlar. Gözümden kaçmış olanlar varsa lütfen uyarın. Ara ara bu önerileri toplu şekilde görmekte fayda olduğunu düşünmekteyim.

Saygılarımla...
 
Son düzenleme:

beab05

Özel Üye
Katılım
19 Mart 2007
Mesajlar
1,371
Excel Vers. ve Dili
Office 2013
Merhaba;
Bu kadar ciddi bir yaklaşımla mutlaka çok güzel bir uygulama çıkacaktır..
Sayın gitarisyen, 6. maddede ki olay bir öneri değildi sadece ben sesin nerden geldiğini anlayamadım, sesler evde arkadan geldiği için dışarıdan birinin devamlı çalan telefonu bile sandım.. Yoksa kalabilir de, o konuda bir fikrim yok ;)

Bir kütüphaneci gibi düşünmek lazım neler yapıyorlar sıkıntıları nelerdir..

K: Kütüphaneci
O: Okuyucu

O- Merhaba, xx isimli kitabı almak istiyorum
K (1)- ( Açıyor programı) Üzügünüm ama o kitabın 3 ü de verilmiş.( dolayısıyla birden fazla olabilir aynı kitap)
K (2)- Bir dakika, kitap tarih kitaplarının bulunduğu 3. rafta ordan alayım.Çok şanslısınız diğer ikisi henüz dönmemiş ama bu daha 1 gün önce geri verildi. ( Kitap hakkında tüm bilgiler görülüyor. Türüne göre, ismine göre, yazarına göre çok basit filtrelerle)

K (1) - İsminiz lütfen, daha önce kaydınız yapılmamış ve diğer bilgileriniz( q,w,z,v,b)..(Yeni bir kayıt ama bölgeye göre okula göre vs. gruplandırılmış bilgilerle edilmeli)
K( 2) - İsminiz lütfen, kayıtlısınız siz evet daha önce de 12 kitap almışsınız ufak gecikmeler yapmışsınız iade konusunda.. Sanırım tarih kitaplarına meraklısınız 7 tanesi bu konuda..
O - Adresim değişti bu arada günceller misiniz?

K -(2-a) - Tabii söyleyin lütfen..

______________________________________________________
Okuyucunun kitap alması ile ilgili ufak bir senaryo yaptım..

Şimdi Kütüphaneci ne var ne yok, neler olmuş bakmak ister.. Ya da birileri sorar ...

1- Dönmesi geciken kitaplar.. ( Kişilere oto-mail oluşturulabilir)
2- En çok okunan tür, yazar, kitap adı..
3- Kitap yerleşim düzeni..
4- Okuyucularla ilgili tüm verilere kolayca ulaşabilme..

Şimdilik aklıma gelenler bunlar..
 
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Sayın gitarisyen,

Çok iyi toparlamışsınız. Mevcut programınız zaten %70 oranında temel oluşturuyor. Bizim kalan kısımlar konusunda bilgiye ihtiyacımız var. Kitaplarla, kütüphanecilik ile ilgi arkadaşlar varsa; atladığımız, aklımıza gelmeyen önemli ayrıntılarda bize yardımcı olurlarsa çok iyi olur..

Sayın beab05;

Çok iyiydi..

Mesajınızı okurken gözümün önünde formlar açıldı; listeler, sorgulamalar yaptım.. Her aşamada böyle bir film! çevirelim bence, faydası olacaktır..

Eminim çok güzel bir program ortaya çıkacak..:)

Hatta ben şimdiden bir tane açılış formu hazırladım bile.. Şu aşamaları geçip sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum..;)

Selamlar..
 
Son düzenleme:
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Bizim kalan kısımlar konusunda bilgiye ihtiyacımız var. Kitaplarla, kütüphanecilik ile ilgi arkadaşlar varsa; atladığımız, aklımıza gelmeyen önemli ayrıntılarda bize yardımcı olurlarsa çok iyi olur..
Değerli arkadaşlar..

Konunun daha dikkat çekmesi ve bizlere yardımcı olabilecek kitleye(öğretmenler özellikle) yardım talebimizi duyurabilmek için forumun Öneriler Eleştiriler bölümünde bir çağrı yapmak hızlı yol almamızı sağlayabilir.(Şu 15 günlük süre çok, çatlarım ben:))

Böyle bir adım yanlış olur mu sizce?
 
Katılım
25 Aralık 2005
Mesajlar
4,160
Excel Vers. ve Dili
MS Office 2010 Pro Türkçe
Sayın Arkadaşlar,

Bir bina yapımına çatıdan başlamayız. Önce temelini oluşturmamız gerekiyor. Accessde bir veritabanı uygulaması olduğu için içinde veri saklamamız gerekiyor. Bunun için tablolar kullanılıyor. Öncelikle tutulacak olan verileri tespit etmemiz gerekiyor. Başlangıç olarak küçük bir çalışma yaptım. Bunu incelerseniz nekadar esnek olduğunu görürsünüz. Ödünç alanlar öğrenci de olabilir, öğretmen de olabilir, veli de olabilir. Ödünç alanların türüne göre tabloları çoğaltabiliriz.

Her neyse siz bir inceleyin. Bu işin temeli önce sağlam bir tablo yapısı ve sağlıklı bir ilişkilendirme oluşturmak. Geri kalanının teferuuat olduğunu göreceksiniz.

İyi çalışmalar:)
 
Katılım
15 Kasım 2006
Mesajlar
583
Excel Vers. ve Dili
Ms Office 2003 Türkçe
Nihayet foruma bakabildim :)

Gelişmeler güzel. Bu iş olacak gibi. beab05, senaryon birçok şeye ışık tutmuş.

taruz, heyecanını anlıyorum ama biraz daha sabredelim. Havuz biraz daha dolsun.

Yahu şu öğretmenlerimiz nerde? Niye öberi sunmuyorlar?

Sayın modalı, sizi de projede görmek güzel. Ama tespitinizi doğru bulmadım.
Dikkat ederseniz biz daha kum, çakıl, çimento, v.s. toplama aşamasındayız.
Çatıyı nerden çıkardınız? Ama umuyorum hep beraber çatıyı da kurarız.
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Merhaba;

Sayın modalı;

Ben sizin çalışmalarınıza çok değer veren ve forumda her yazdığınız meajı okumaya çalışan biriyim. Access konusunda yanınızda söz söylemeyi düşünemem bile. Ve konuyla ilgilenip, zamanınızı ayırarak, tablolar hazırlamanıza ve burada olmanıza çok ama çok sevindim inanın. Ancak -haddim olmayarak- bir şey söylemek istiyorum:

Öncelikle hazırladığınız tabloları inceledim ve hayran oldum. Hazırladığınız tabloya bakarken kendimi bir an Access'in Araçlar>İlişkiler bölümünde hissettim. Ancak öncelikle -sizin gibi değerli Access uzmanlarının genel tavsiyesi olan- bir proje hazırlanırken önce bilgisayardan uzak bir yerde kağıt kalemle uzun uzun çalışma süreci ve bu noktada ihtiyaçları, yapılacakları belirlemek biraz daha doğru olmaz mı? (Bu benim naçizane kendi düşüncem tabii, hatalı düşünüyor olabilirim)... Ama dün sizi bu konu içinde gördüğümden ve tablolarla ilgili çalışmanızı incelediğimden beri içim gerçekten daha bir kıpır kıpır. Bunu da çok sevinerek ve tüm içtenliğimle söylemek istedim.

Sayın beab05;

Önerileri toplarken, "öneri" olarak gördüğümüz ne varsa toplayalım diye düşünüyorum. Bu yüzden açılıştaki müzik konusunda bir fikriniz olmasa bile bu bir öneri olabileceğinden ben sizin sözlerinizden alıntı yaparak "öneri" haline getirdim. Hatta ben de -özellikle kütüphane gibi sessiz ortamlarda kullanılacak bir uygulamada- müziğin kaldırılması gerektiğini savunuyor ve bunu öneriyorum.

Bu arada senaryolarınız çok güzel ve zaman zaman böyle senaryolarla nelere ihtiyacımız olduğunu daha iyi tespit edebiliriz diye düşünüyorum.

Sayın Taruz;

Ben de Sayın yeni54'e katılıyorum. Hayatının her alanında acele eden ve sonuçları çok çabuk görmek isteyen biriyim ancak bu konuda sabırlı davranalım diye düşünüyorum. Bu arada daha çok fikir toplayabilir ve sonradan geri dönüp tekrar bazı şeyleri konuşmak zorunda kalmayız gibime geliyor. (Bu da benim düşüncem elbette. Yine yanlış düşünüyor olabilirim).

Benim de şöyle bir önerim olacak:

Bildiğim ve oğluma okul kütüphanesi ve kütüphane kolu hakkında sorduğum sorulardan edindiğim bilgiler kadarıyla, okullar ya da kütüphanelerde bulunan kitaplar genelde BAĞIŞ yoluyla geliyor. Kütüphanelerde ise okuyucular da bağış yapabiliyor veya kitabı çok olan bir kişi vefat edince, vefat edenin mirascıları bu kitapları kütüphane veya okullara bağışlayabiliyorlar.

Şimdi; uygulamada bir de "KİTAP BAĞIŞLAYANLAR" veya "KİTAP VERENLER" gibi bir tablo olsa ve bu tablo aynı zamanda "OKUYUCULAR" ya da "KİTAP ALANLAR" ismiyle anılabilecek tablolarla ilişki kursa bu sayede, kitaplığa kimlerin kitap verdiğini, ne zaman verdiğini, hangi okuyucunun ne kadar kitap verdiğini v.s. gibi verileri de görme imkânımız olur diye düşünüyorum...

Saygılarımla...
 
Katılım
17 Ekim 2007
Mesajlar
11
Excel Vers. ve Dili
excel 2003
arkadaslar ben bu programi aktif olarak kullaniyorum. tabi isteklerim kullandikca olacak.

kayit esnasında kitaba verilen kitap numaralarını yazıcıdan cikti aldim, kucuk kucuk kestim ve kitaplarımın üzerine yapıştırdım. cok guzel bir kitapligim oldu. hangi numarali kitabin ne oldugunu programin rapor ciktisindan buluyorum.

aslinda barkod sistemine benzer bir numaralama sistemide kullanilabilir. (dev arsivleri olan okullar icin olabilir) yani kaydet dedikten sonra bu kayitlarin numaralarini yazicidan cikti alabilmeliyiz.

ayrica kucuk bir onerim var. tabi kayda deger bulunur mu sizin takdirinize sunuyorum. kitap listesi raporunu gor dedigimizde yazarin ulkesini gosteriyor. aslinda bu pek onemli degil. onun yerine sayfa sayisi yazsa daha bilgilendirici olur diye dusunuyorum. kolay gelsin.

not: bazi arkadaslar tanisma mahiyetinde bilgiler vermis. guzel bir dusunce. ben alper demir. adana liyim. ama simdilik hatay il nufus ve vatandaslik mudurlugunde memur olarak calismaktayim. 4 ay once atandim. kpss puanim 87,372 idi. bilg.programcisiyim. kendimi gelistirememenin ezikligini yasiyorum. 27 yasindayim. evliyim. 2,5 yasinda kizim var. hayatta elde edilemeyecek hicbir seyin olmadigina inananlardanim. Bilgisayar ogretmenligi icin dgs ye girecegim. ileriki amacim istanbul'un fethini anlatan animasyon filmi yapmak.
 
Katılım
17 Ekim 2007
Mesajlar
11
Excel Vers. ve Dili
excel 2003
arkadaslar en son ben mesaj yazdim. neden yorumlarinizi kestiniz. hani baska yorum yok mu?
 
Katılım
15 Kasım 2006
Mesajlar
583
Excel Vers. ve Dili
Ms Office 2003 Türkçe
Henüz önerileri bekleme ve toplama aşamasındayız.

Daha önce de konuştuğumuz gibi öneri bekleme süremiz bir kaç gün daha devam edecek.

Sonra, bu öneriler doğrultusunda kullanılacak tablolar belirlenecek.

Kullanılacak formlar tespit edilecek. Bu formlar için dizanylar hazırlanacak.

En son kodlama aşamasına geçilecek.

Proje rafa kalkmış değil yani.
 

beab05

Özel Üye
Katılım
19 Mart 2007
Mesajlar
1,371
Excel Vers. ve Dili
Office 2013
Siz aklınıza gelen tüm önerileri yazınız, proje tamamen baştan yapılacak.. Lakin konuyla ilgisi olabilecek kişilerin öğretmenlerimiz gibi mesela, duyarsız kaldıklarını görüyorum en azından kendi fikirlerini söylemelerini isterdim..
 
Katılım
27 Ekim 2007
Mesajlar
2
Excel Vers. ve Dili
office xp ingilizce
Arkadaşlar merhaba...
Ben siteye yeni üye oldum... Siteyi bir kütüphane programı araken buldum ve yapılan çalışma hoşuma gitti... Ben İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik bölümünden yıllar önce mezun oldum... Şu an çalıştığım iş Kütüphanecilikle uzaktan yakından alakası yok..... Ancak bir arkadaşımın ricası üzerine (Kendisi bir orkestrada çalışıyor....) repertuarlarına yönelik oluşturdukları kütüphaneleri için bi program arıyorum... programda tutulması gereken künye kayıtlarını ve olması gereken özellikleri belirledim.... Biraz exel ve acces üstünde uğraştım ama yapılması gereken iş benim yetkinliğimi aştı... Acaba bu belirlediğim girdileri ve genel özellikleri buradan versem bu üstünde çalıştığınız programda değişiklikler yapıp uyarlamanız mümkün olabilirmi?...
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Arkadaşlar merhaba...
Ben siteye yeni üye oldum... Siteyi bir kütüphane programı araken buldum ve yapılan çalışma hoşuma gitti... Ben İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik bölümünden yıllar önce mezun oldum... Şu an çalıştığım iş Kütüphanecilikle uzaktan yakından alakası yok..... Ancak bir arkadaşımın ricası üzerine (Kendisi bir orkestrada çalışıyor....) repertuarlarına yönelik oluşturdukları kütüphaneleri için bi program arıyorum... programda tutulması gereken künye kayıtlarını ve olması gereken özellikleri belirledim.... Biraz exel ve acces üstünde uğraştım ama yapılması gereken iş benim yetkinliğimi aştı... Acaba bu belirlediğim girdileri ve genel özellikleri buradan versem bu üstünde çalıştığınız programda değişiklikler yapıp uyarlamanız mümkün olabilirmi?...
Sayın blues79;

Burada olmanıza ve ilk mesajınızı bu konu için yazmanıza kendi adıma çok sevindiğimi söylemek isterim. (Eminim konuyla ilgili diğer arkadaşlar da böyle düşüneceklerdir).

Ben bu forumu çok geç tanıdım ama şimdi gerçekten tiryakisi oldum. Çoğu şeyi burada öğrendiğim gibi, hemen hemen her soruma da anında cevap aldım. Umarım siz de burada kalır, buradan yararlanır ve bilgilerinizle bizleri faydalandırırsınız...

Yazınızdan, buraya kadarki tüm mesajları okuduğunuz izlenimi çıkardım. Bu yüzden sizin de tahmin edebileceğiniz gibi her öneri, işe yarayacaktır. Hele sizin gibi konuyla tam ilgili olan birisinin önerileri yabana atılmamalı gibi geliyor bana. (Ben de fırsatım olursa şehrimdeki bir kütüphaneye gidip, kütüphane konusunda uzman birisinin fikirlerini almak istiyordum bu konuyla ilgili olarak.) Yani bir anlamda "sizi gökte ararken yerde bulduk". :)

Bence önerilerinizi, olmasını istediğiniz şeyleri, özellikleri yazın. Bu öneriler değerlendirilecek zaten. Eğer programa monte edilebilecek ya da içerisine oturtulabilecek ve programı tamamlayabilecek şeylerse mutlaka yapılacaktır. Yok eğer, ortaklaşa yapılan programla formatı uyuşmazsa o zaman da bu proje veya başka bir uygulama baz alınarak bir şey yapılabilir. (Bu durumda da çok yardım alabileceğinize adım kadar eminim)... Siz de göreceksiniz ki; burada size seve seve yardımcı olabilecek o kadar çok insan var ki... Tanıdıkça siz de hepsini çok seveceksiniz...

Tekrar hoşgeldiniz...

Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
Katılım
27 Ekim 2007
Mesajlar
2
Excel Vers. ve Dili
office xp ingilizce
Sevgili Gitarist
Öncelikle şunu belirteyim heyecanın ve azmin için seni kutlarım... Yaptığın programı inceledim; eksikliklerinin olmasına karşın arayışım sırasında incelediğim pek çok programdan daha kapsamlı düşünülerek hazırlanmış bi çalışma olmuş.
Uzunca sayılabilecek bir zamandır... bahsettiğim program için internetten ve ulaşabildiğim danışma kaynaklarından araştırmalar yaptım... Profosyonel anlamda bir kütüphane programı yazmak için bence; yazılım, tasarım ve kütüphanecilik konu alanlarına tam manası ile hakim olmakla mümkündür.... Onun için öncelikle eğer imkanın varsa Prof. Dr. Hasan Sacit KESEROĞLU 'nun Kütüphane-Bilgi Belge Merkezi Kurma Kütüphane Programı Yazma Kılavuzu. isimli kitabını edinmeni öneririm... (Bu arada kitabın yanında lisanslı bir kütüphane programıda verdiği için fiyatı 250 ytl. Ama bulunduğun şehirde büyük bir kütüphane mevcut ise belki oradanda temin edebilirsin )
.......................................................................................
KİTAP HAKKINDA BİLGİ:
Keseroğlu, Hasan S. Kütüphane-bilgi belge merkezi kurma, kütüphane programı.Yazma kılavuzu : ek : kütüphane programı cd-rom’u : (sınırsız ve her yayın türü için bilgi girişi,rapor alma vb. işlemelerle) / Hasan S. Keseroğlu. – İstanbul, 2004 402 s. ; 24 sm. + 1 CD-ROM

Ek kütüphane programının çözümlemesi Hasan S. Keseroğlu, Yazımı Ali Yakup Durşen. Kaynakça ve dizin var.

1.Kütüphane Teknik İşlemleri. 2. Bibliyografik Denetim.
3.Kütüphane Sınıflama. I. Yapıt adı.


Bir Bilgi Merkezi/Kütüphane kurmak isteyip bu konuyla ilgili hem kurumsal hem de teknolojik anlamda, ileri düzeyde bilgi sahibi olmayan, tecrübe eksikliği çekenler için bilgi sahibi olmalarına (basit-orta düzeyde) yönelik olarak hazırlanmış bir kitap.
Kitap hazırlanırken “Bilgisayar programı ile kütüphane kurmanın daha kolay olacağı” fikri/tezinden hareketle konular irdelenmiş ve hipotez ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Yazar, kitabı kaleme alırken üç amacı ön plana çıkartıp, gerekli bilgileri ve yolları(yöntemleri) belirtmiştir.
1. Bilgi Merkezi / Kütüphane kurmak isteyenler gerekli bilgileri “basit-orta düzeyde” vermek
2. Bilgi Merkezi / Kütüphane otomasyon programı yazmak isteyenlere “basit-orta düzeyde” çözüm örnekleri sunmak
3. Otomasyon programı olmayan Bilgi Merkezine / Kütüphaneye “basit-orta düzeyde” bir program edinmelerini sağlamak. Bunun içinde kitapla birlikte Bilgi V2 kütüphane otomasyon programı kullanıcıya sunulmuştur.

Kitap üç bölümden oluşmakta.
Birinci bölümde, genel olarak teknik işlemlerle ilgili konular bulunmakta. Teknik İşlemlerle ilgili konuların hemen başında bilgilendirme amacıyla, kütüphanecilik ilgili genel bilgiler okuyucuya sunulmakta. Kütüphane çeşitleri ve bunlarla ilgili kısa tanıtıcı bilgiler, eskiçağdan başlayarak yeniçağa kadar, kronolojik süreçte verilmekte, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemi kütüphaneciliği hakkında bilgi verilmektedir.
Yine bu bölümde kütüphane kurulmadan önce, planlama ve programlama için gerekli ön bilgiler ve görüşlerin ne olması gerektiği belirtiliyor.
Birinci bölümün ana temasını oluşturan kataloglama ve sınıflama ile ilgili bilgiler basit ve orta düzeyde verildikten sonra, 1996 yılında hazırlanan Kadıköy Belediyesi Halk ve Çocuk Kütüphanesi hakkında hazırlanan rapordan hareketle, bir kütüphane politikasının nasıl olması gerektiği üzerinde duruluyor.

Kitabın ikinci bölümünde; Küçük ve orta düzey dermeli Bilgi Merkezi / Kütüphane programı yazmak isteyenlere bilgi çözümlemesi için gerekli bilgiler ve kodlar verilmekte.

Kitabın üçüncü bölümünde ise otomasyon programı olan Bilgi V2 ana hatlarıyla tanıtılıyor.Bilgi V2 en önemli özelliği program tasarlanırken her türden bilgi göz önünde bulundurulacak şekilde hazırlanmış.Her türden bilgi ve belgeyi “bilgi üzerinde nitelemek, sınıflamak, konu başlıklarını vermek, uluslar arası standartlara uygun olarak bibliyografik nitelemelerini almak” imkanı veriliyor.
Bilge v2 programı kullanan herkes için, istediği öğelere bağlı olarak istediği biçimde etiket, demirbaş defteri, kart, liste, sonuç vb. çıktı öğelerini düzenleyip bastırma, grafik, kaydetme, diskete alma gibi özellikleri bulunmaktadır.

Bu kitabın sunduğu en önemli şey belki de , kütüphaneci olup otomasyon programı yazmak isteyenlere ve programcı olup kütüphanecilik mesleği ile ilgili bilgisi olmayan ama bu alanda program yazmak isteyen kişiler için bulunmaz bir imkan
sunması.

İstek Adresleri :
1. Türk Kütüphaneciler Derneği
Necatibey Cad. Elgün Sok. 8/8 06442 Kızılay/ANKARA
Tel: 0-312-230 13 25 Fax: 0-312-232 04 53 tkd-o@tr.net
2. Nesil Yayınevi
Sanayi Caddesi, Bilge Sk. No:2-34350 Yenibosna / İstanbul
Tel:0212 5513225
...............................................................................
Şimdilik bu kadar yazıyorum...
Yaptığın çalışma neye yönelik?... Hangi büyüklükteki dermenin organizasyonu için kullanılacak?... Dermenin özellikleri ne?... materyalin cinsi ne?... konu yelpazesi geniş mi?... vs.... Bana bilgi verirsen sana elimden gelen yardımı sunmaya hazırım....
 
Katılım
24 Eylül 2007
Mesajlar
1
Excel Vers. ve Dili
türkçe
gıtarısyen gercekten cok tesekkurler arkadasım sana ne kadar tesekkur etsem az gercekten cok lazım olan bır programdı saol :hihoho:
 
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Değerli Arkadaşlar..

Ortak bir çalışma ile bir program hazırlayarak bir ilki(!) başarmak konusunda hala ümitiyim. :) Yelkeni biraz şişereyim..

Henüz alt yapı hazırlanmadı biliyorum ama ben bundan önce asli görevim! olan programın dizaynı konusunda bir kaç çalışma yaptım. Süreci bozmamak adına resim formatında paylaşıp değerlendirmenize sunayım. Böylelikle konun havada kalmasına izin vermez bir ivme kazandırmış oluruz diye düşünüyorum.

Pogramı açıp ana görüntü gelmeden önce 5 saniye kadar ekranda kalacak olan programın ismini belirten bir açılış formu tasarlayarak işe başladım..(İsme bakmayın.. Beraberce yeni bir isim buluruz)




Açılırken yazılar geriden küçük gelip yerine büyüyerek oturuyor. Kitap resmi ve sağ kenardaki dalgalı dikme de aynı şekilde açılışta soldan başlayıp sağa doğru giderek yerlerine yerleşiyor..

Hazırladığım program kabuğunu tasarlaken ilk önemli konu şifre girişi oldu. İnsanlar programı yükleyip ilk kez açtıklarında kullanıcı kaydı olmadığı için(tasarımda açıp tablodan giriş çok basit olurdu. Bedelsiz olacağı için lisans verme işine de girmeden) kullanıcı bilgilerini girmesini sağlayan bir kurgu oluşturdum.



Mantık işleyişi: program açıldığında access, kullanıcı tablosuna bakıyor, eğer boşsa bu form devreye giriyor. Yani bir defa kullanıcı bilgileri girildikten sonra diğer açılışlarda devre dışı kalacak.

Tamam'ı tıkladığımızda ise bilgilerin girileceği kurulum sihirbazı tarzında bir form hazırladım.



Buda ilk form gibi tek kullanımlık..

Peşinden, her açılışta karşımıza çıkacak olan şifre ekranı...



Sayfa doldu.. Başka sayfada devam edeyim..
 
Son düzenleme:
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
(kulakları çınlasın :)) sayın beab05'in forum içerisinde bir soruda sayın kucuksengun'e hazırladığı örneği programa uyarlayıp, (Şifre vs. girildikten sonra kullanıcı adının ve -sistemin saatine göre oluşacak-) selamlama metnini sol üst logo altına yerleştirdim.

Kullanacağımızı tahmin ettiğim(bunlarıda tabloların oluşumuna göre gerekli formları oluşturduğumuzda eksiltir ya da arttırırız) bir kaç form adını ana forma yerleştirip, imleçin ilgili olduğu düğme üzerine geldiğinde ortada resmi ve ismi görünecek şekilde yerleştirdim. Ana Formu ekranın tümünü kaplayıp hazırlayacağımız diğer formlara zemin oluşturmasını düşündüm..





Form görsellerinden örnekler:



Sayın gitarisyen'in müziğine de çözüm getirdim..:)




Başka sayfaya geçelim yine...
 
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Sayın beab05' in yüzyılın buluşunu unutmadım tabi...:)


Bilgi adında bir düğme yerleştirip programla ilgili bilgilerin, filmlerin sonunda ekranın-perdenin altından üstte doğru akan cast yazısı benzeri bir efektle gelmesini sağladım. Bu bir çoğumuzun ilgisini çekecek, benzerlerinden farklı bir efekt.Tabi bence..

 
Son düzenleme:
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Sanırım taslak konusunda fikir vermiştir. Şu an eksik ve de çok ham olduğu için(tabi alt yapı hazırlanmadan çok fazla kafaları da karıştırmamak lazım) *.mdb olarak eklemedim. El birliği(lafım sizlere Sayın gitarisyen, yeni54, beab05 ;) ) ile programı tamamlayınca, ekler forumdaki diğer arkadaşların hizmetine sunarız..

Dediğim gibi, havuzu kurutmamak lazım!..






Evet :hey:​
 
Üst