Klasör içindeki dosya isimlerini değiştirmek

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Değerli Arkadaşlar
Şöyle bir projede kodlara ihtiyacım var.
Klasör içinde bulunan Jpg dosya isimlerini, kendi resimleri içindeki seri numaraları ile değiştirmek istiyorum.
Bir klasör içinde 2000'e yakın jpg dosyası var.
Her jpg. dosyası 225.jpg, 226.jpg, 444.jpg... gibi çeşitli sayılarla isimlendirilmiş.
Her jpg dosyasındaki resimlerde kendine özgü seri numaraları var.
Klasördeki, jpg dosya isimleri A sütununda aşağı doğru sıralanmalı.
A sütunundaki herhangi bir dosya ismi üzerine gelindiğinde belir bir büyüklükte (resim içerindeki seri numarası okunacak kadar) C sütunundan itibaren aynı satırda açılmalı. Açılan resim içinde gördüğümüz seri numarasını B sütunundaki karşılığına yazmak istiyorum. Son olarak da bu yeni isimleri klasör içindeki jpg dosya isimleri ile birebir değiştirmek istiyorum.
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Bu dosyayı resimlerin bulunduğu dizine kopyalayın ve oradan açın. Dosyanın çalışma şekli şöyle.

1. Sayfa1 de iken Fihrist isimli makroyu çalıştırın. O klasördeki jpg uzantılı dosyalarınızı A sütununa dizecektir. Uzantılar ile ilgili bir sıkıntı olursa jpeg ve JPEG şeklinde uzantı var ise onlarıda kodun içine dahil edersiniz.

2. A sütununda bulunan bir dosya isminin üzerine çift tıklarsanız o resim sayfaya eklenir ve boyutu küçültülüyor, boyut küçük gelirse kodlardan arttırabilirsiniz. Daha sonra bu resme Sil makrosunu atıyor. Bu makro sayesinde resimle işiniz bittiğinde üzerine tıkladığınız zaman resmi silecektir.

3.Bu kadar siz kodları B sütununa yazdıktan sonra isim değiştirmek kolay bir iş.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Sayın Janveljan
Öncelikle kodlar için teşekkür ederim.
Kod çalıştırıldığında "Pictures sınıfının insert özelliği alınamıyor"
diye hata veriyor.

tahsinanarat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2019 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
27-05-2028
Sn. cebelitarık küçük bir örnek dosya ile destekleyebilirmisiniz, resim üzerindeki numara ile resim ismini mi değiştirmek istiyorsunuz, tam anlayamadım. Eğer öyleyse değiştireceğiniz isimleri manuel olarak değiştirilecek resim isminin karşısına mı yazacaksınız.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Sayın Janveljan
diye hata veriyor.
Dosya isimleri ile ilgili bir hata vardır muhtemelen a1 hücresine elle bir dosya ismi girip deneyin. Açılacak dosyaların aynı dizinde olması lazım.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Sayın Janveljan
diye hata veriyor.
Dosyayı biraz daha düzenledim, artık resimlerin olduğu klasöre kopyalamanıza gerek yok, bir diyalog penceresi açılacak ve oradan klasörü seçip tamam diyeceksiniz. Daha sonra sıralanan isimlere çift tıklayıp dosyayı açacaksınız.

Ekli dosyalar

tahsinanarat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2019 Türkçe
27-05-2028
Reimleri B sutununa getirir

Sn. cebelitarık, konuyu açtınız bir daha da hiç ilgilenmediniz ama, uğraşım boşa gitmesin , ekli dosyayı incelermisiniz.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Sn. tahsinanarat elinize sağlık, siz çalışmalarınıza devam edin emin olun çok kişi istifade edecektir. Bu çalışmanızdan çok şey öğrendiğimi belirtmek isterim. Bir yerde hataya sebep olabilecek bir yer gördüm izninizle o noktayı belirtmek istiyorum. Worksheet_SelectionChange olayındaki kodlarda aşağıdaki gibi bir düzeltme yaparsak daha iyi olur diye düşünüyorum, affınıza sığınarak.
Kod:
MyPath = Sheets("Sayfa1").Range("h1")
ActiveSheet.Pictures.Insert(MyPath & Target.Value & ".jpg").Select

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Dosyanın son hali

Sayın Tahsinanarat ve Sayın janveljan
Her ikinizi de ayrı ayrı çok teşekkür ederim.
Kodlarınız çok güzel tam istediğim gibi.
İşlerin yoğunluğundan ancak yeni bakabildim kusuruma bakmayın ne olur
Dosyayı biraz görselleştirdim yeni hali ile ekliyorum.
Sayın Janveljan Tahsinanarat ın değiştiğin kodlar ne işe yarıyor anlatırsanız sevinirim.
Sayın Tahsinanarat ayrıca Excel dosyası içerisinde satır genişliklerini ayarlarken butonların bazıları kayboluyor neden acaba?
Teşekkürler

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Sayın Tahsinanarat ve Sayın janveljan
Aklıma şöyle bir değişiklik geldi mümkünmüdür?
Dosya isimleri A sutunda sıralandıktan sonra;
resimleri getir butonu yerine, B sütununda istediğimiz satıra gelince, aynı satırdaki A sutunu hücresindeki resim C sutununda aynı hizada biraz büyükçe açılsa, B sutununda gerekli ismi değiştirdikten sonra bir alt hücreye indiğimizde önceki açılan resim kaybolsa ve B sutununun bir sonraki satırındaki yenisi açılsa.
Daha sonra da toplu olarak değiştir makrosunu çalıştırsak diyorum. Dosya daha derli toplu olur gibi geliyor. Sayın Janveljanın son eklediği dosya bu dediğime biraz benziyor.
Değerli emekleriniz için çok teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Dosyayı tekrar düzenledim, Tahsin beyin isim değiştirme kodlarını dosyaya ekledim. Dosyada fihrist oluşturmayı müteakip B sütununda yön tuşlarıyla hareket ettiğinizde o satırda A sütunundaki resim Image nesnesinde gösteriliyor, hareket devam ettikçe dosyalar değişiyor.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Sayın Janveljan Çok teşekkür ederim.
Kodlar tam istediğim gibi olmuş. İşlem tamam sayılır.
Çok küçük bir istek
Resimlerin ölçüsü nereden büyütülüyor bulamadım.
Resim içindeki yazıları okuyamıyorum.
Resmi şimdikinin iki katı kadar büyütebilirmiyiz.
Birde B sutununa yazdığım yeni isimlerle değiştirirken JPG dosyalarının uzantıları korunabilirmi? Dosya türü "JPEG Resmi" olarak görünüyor.
Teşekkürler.

Son düzenleme:

tahsinanarat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2019 Türkçe
27-05-2028
Sn. cebelitarık, sn.janveljan'ın yapmış olduğu dosyada resim boyutunu büyütmeniz için görev çubuğu üzerinde sağ tıklayıp Visual Basic seçip tasarım moduna tıklayın, resim görüntü nesnetisi istediğiniz boyuta getirip bıraktıktan sonra tekrar tasarım moduna basıp çıkınız,
-isim değişikliği olayında resime yeni isim verdikten sonra uzantısını yazmak istemiyorsanız kodun aşağıdaki satırını
Name (Cells(1, 1) & Cells(i, "A").Value) As (Cells(1, 1) & Cells(i, "B").Value)
Name (Cells(1, 1) & Cells(i, "A").Value) As (Cells(1, 1) & Cells(i, "B").Value & ".jpg")
şeklinde değiştiriniz.

Bu arada sn. janveljan elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş, a sutununda yazılı ismin resmi yok ise görüntünün boş geçmesini hatta kaybolmasını sağlayabilirseniz daha değişik projelerde kullanırken faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Sayın Tahsinanarat
Uzantı kısmını değiştirdim. Resim görüntü nesnesini büyüttüm.
Ancak önceden klasörün yedeğini almamıştım. Klasörde 1000 den fazla JPEG Resmi uzantılı dosya vardı.
İsimlere uzantısız isimlerle değiştirince bütün dosya isim uzantıları "Dosya" olarak değişti ve program fihrist oluştur makrosu çalıştırınca tanımıyor ve listelemiyor.
Uzantısı "dosya", "Bit işlem resmi" ve mesala "doc" uzantılar dahil olanları nasıl listeletiriz. (Doc dosyalarınında içeriği görüntülenebilirmi? görütülenmezse gerekli değil) ama listelensin istiyorum isimlerini değiştirmek için

Yardımcı olursanız müteşekkir kalırım.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2003 türkçe
arkadaşlar hepinize merhaba aranıza bugün katıldım.İstekler karşısında arama yaparken sizin sitenizi buldum ve yardım edebileceğinizi umduğumdan dolayı da sorunumu sizlerle paylaşmak istedim.Şirketimin kullanmış olduğu program datalarından excelde rapor hazırlamak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz acaba

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Sayın Tahsinanarat
Uzantı kısmını değiştirdim. Resim görüntü nesnesini büyüttüm.
Ancak önceden klasörün yedeğini almamıştım. Klasörde 1000 den fazla JPEG Resmi uzantılı dosya vardı.
İsimlere uzantısız isimlerle değiştirince bütün dosya isim uzantıları "Dosya" olarak değişti ve program fihrist oluştur makrosu çalıştırınca tanımıyor ve listelemiyor.
Uzantısı "dosya", "Bit işlem resmi" ve mesala "doc" uzantılar dahil olanları nasıl listeletiriz. (Doc dosyalarınında içeriği görüntülenebilirmi? görütülenmezse gerekli değil) ama listelensin istiyorum isimlerini değiştirmek için

Yardımcı olursanız müteşekkir kalırım.
Sn.Cebelitarık bence önce daha sonra başka sıkıntıların çıkmaması için uzantılarını sildiğiniz dosyaların uzantılarını tekrar yazın bunu da şöyle yapabilirsiniz; sadece uzantısız dosyalardan oluşan bir klasör oluşturun ve çalıstıra "cmd" yazıp çalıştırın, müteakiben komut satırında "cd d:\yeni oluşturulan klasör" yazıp bu klasörün içine girin. Burada iken "ren *.* *.jpg" yazıp uzantıları değiştirin. Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
arkadaşlar hepinize merhaba aranıza bugün katıldım.İstekler karşısında arama yaparken sizin sitenizi buldum ve yardım edebileceğinizi umduğumdan dolayı da sorunumu sizlerle paylaşmak istedim.Şirketimin kullanmış olduğu program datalarından excelde rapor hazırlamak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz acaba
Merak etmeyin bu formumda herkese yardımcı olunur sadece uygun şekilde yardım istemek lazım. Öncelikle sorunuzu uygun bir forum alanı bulup orada yeni konu olarak sorun. Sorunuzu sorarken de önce forumda bir arama yapın daha önce bu veya buna yakın bir soru yanıtlanmış olabilir, bunlardan istifade edin, yine olmazsa bir örnek dosya oluşturun örnek veriler girin ve istediğiniz sonuçlardan örnekler verin. Hem dosyanın içine hem de forumdaki sorunuza isteklerinizi yazın. Daha sonra dosyayı ekleyerek sorunuzu gönderin mutlaka yanıt alacaksınız.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Excelde dosyaları listeletmek, resimleri göstermek

Dosyayı bmp ve doc uzantılı dosyalarıda listeletecek şekilde düzenledim, bmp dosyaları resim olduğu için onlar zaten görüntüleniyor, ancak word dokümanlarını gösterebilecek çok uygun bir yöntem bulamadım. Nesne olarak ekleme seçeneği var ama dosyanın boyutuna göre çok uzun zaman alabilir o yüzden bununla ilgili bir düzenleme yapmadım ancak word belgelerine de link koydum üzerine tıklandığında dosyayı açıyor. Ayrıca image1 nesnesini büyüttüm ve Tahsin beyin belirttiği gibi resim olmayan veya boş olan hücrelerde image nesnesini gizledim. Umarım işinize yarar.

Dosyanın çalışma şekli şöyle önce Fihrist oluştura tıklayıp klasör seçip dosyaları listeletiyoruz müteakiben B sütununda hareket ederek gerekli düzenlemeleri yapmayı müteakip İsim değiştire tıklıyoruz. B sütununa yazılan yeni dosya adları uzantısız yazılmalı eski uzantılar korunacak şekilde düzenlemeyi yaptım.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Sayın Janveljan ve Sayın Tahsinanarat
Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
İşlem tamamdır. Sorun tam istediğim gibi çözüldü.
1000 dosya ismini 20 dakikada değiştirdim.
Saygılarımla.

senuyurken

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2021 TR
25-06-2025
Dosyayı bmp ve doc uzantılı dosyalarıda listeletecek şekilde düzenledim, bmp dosyaları resim olduğu için onlar zaten görüntüleniyor, ancak word dokümanlarını gösterebilecek çok uygun bir yöntem bulamadım. Nesne olarak ekleme seçeneği var ama dosyanın boyutuna göre çok uzun zaman alabilir o yüzden bununla ilgili bir düzenleme yapmadım ancak word belgelerine de link koydum üzerine tıklandığında dosyayı açıyor. Ayrıca image1 nesnesini büyüttüm ve Tahsin beyin belirttiği gibi resim olmayan veya boş olan hücrelerde image nesnesini gizledim. Umarım işinize yarar.

Dosyanın çalışma şekli şöyle önce Fihrist oluştura tıklayıp klasör seçip dosyaları listeletiyoruz müteakiben B sütununda hareket ederek gerekli düzenlemeleri yapmayı müteakip İsim değiştire tıklıyoruz. B sütununa yazılan yeni dosya adları uzantısız yazılmalı eski uzantılar korunacak şekilde düzenlemeyi yaptım.
Çalışmanız çok şahane olmuş ellerinize sağlık. Ben bir rica bulunacam mumkunse onu yaparsanız çok memnun olurum.
fihrist oluştur dediğimde isimlerin karşısuna resimler otomatik eklensin ve orda klasın sonra b hucresinde ben isimleri değiştireyim. İsimler değiştir dediğide değişikler yapılsın. Ve en son olarak dosyayı kaydettiğimde resimlerde dosya kalsın. Umarım anlatabilmişimdir. Başarılar dilerim...